Pascale Ferroul – Ο Γιατρός Συνιστά David Bowie

Αν και δεν είμαι από τους ένθερμους fanτου David Bowie ομολογώ ότι το όνομα του που δεσπόζει στο εξώφυλλο του βιβλίου μου κίνησε το ενδιαφέρον να το διαβάσω. Η προτροπή του τίτλου ότι μια γιατρός συνιστά Bowie απλά αύξησε την περιέργεια μου. Πράγματι το θέμα του μυθιστορήματος της Ferroulείναι πολύ ενδιαφέρον αφού έχουμε να κάνουμε με μια ψυχίατρο και την ομάδα της που απαρτίζεται από έξι ψυχικώς διαταραγμένες προσωπικότητες. Όλοι μαζί  θα πραγματοποιήσουν μια ασυνήθιστη επίσκεψη σε συναυλία του David Bowie στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Νιμ, ως μέρος της θεραπευτικής διαδικασίας. Τα σχέδια όμως της ψυχιάτρου θα πάνε στράφι όταν ένας φόνος θα αναστατώσει όλη την ομάδα και τους υπεύθυνους γιατρούς.

Θεματικά το βιβλίο έχει όλα τα φόντα για ένα πολύ πρωτότυπο μυθιστόρημα. Ο David Bowie ταιριάζει γάντι στις επιδιώξεις της Ferroul να συνταιριάσει την ψυχιατρική με την μουσική και εντέλει με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Αλλά ο τρόπος αφήγησης και εξέλιξης της πλοκής κουράζει τον αναγνώστη με τις συνεχείς εναλλαγές προσώπων και των αντίστοιχων ιστοριών τους, με την πληθώρα διαλόγων που φορτώνει άσκοπα το κείμενο, αποκλείοντας την δυνατότητα να αναπνεύσει. Μέχρι το πρώτο μισό συνεχίζεις το διάβασμα για να δεις που το πάει η συγγραφέας, από εκεί και πέρα όμως πρέπει να κάνεις μεγάλη προσπάθεια για να συνεχίσεις. Η παρουσία του Bowie είναι όαση και το soundtrack δικαιωματικά του ανήκει.

 

Το soundtrack του βιβλίου:

 

David Bowie: Changes, Let’s Dance, Heathen, Ashes to Ashes, Space Oddity, Modern Love, Fashion, Sound and Vision, Ziggy Stardust, China Girl,

 Μετάφραση: Μαριλένα Καρρά

Εκδόσεις: Νεφέλη, 2007

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.