Βραβείο Αναγνωστών 2008

pb070117

Ο θεσμός που ξεκίνησε δειλά δειλά πριν από τρία χρόνια δίνοντας την δυνατότητα στους αναγνώστες να απονείμουν το δικό τους βραβείο φαίνεται ότι φέτος ωριμάζει και περνάει σε νέα μορφή. Οι διαδικασίες κατάρτισης της «βραχείας λίστας» ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτέμβρη και αρχές του μήνα που διανύουμε ανακοινώθηκαν τα 15 υποψήφια βιβλία που θα διεκδικήσουν το βραβείο. Για τις υποψηφιότητες και όλες τις λεπτομέρειες πατήστε εδώ.

 

Μικρά και ενδιαφέροντα

 

·         Για πρώτη φορά στη διαδικασία κατάρτισης των υποψήφιων βιβλίων έπαιξαν καταλυτικό ρόλο οι 150 και πλέον Λέσχες Ανάγνωσης, που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, ψηφίζοντας τα βιβλία της αρεσκείας τους.

·         Πρωταθλητής εκδότης στις υποψηφιότητες αναδεικνύεται ο Πατάκης με τέσσερα βιβλία. Ακολουθούν με δύο τα Ελληνικά Γράμματα, Μεταίχμιο και ο Καστανιώτης και έπονται με ένα βιβλίο οι εκδόσεις Ψυχογιός, Κέδρος, Ηλέκτρα, Λιβάνης.

·         Πρέπει να τονιστεί ότι το βιβλίο Παλιά, Πολύ Παλιά του προέδρου του ΕΚΕΒΙ Πέτρου Μάρκαρη επιλέχτηκε μεταξύ των 15 επικρατέστερων βιβλίων, αλλά θα παραμείνει εκτός συναγωνισμού για ευνόητους λόγους.

·         Ενδιαφέρον στατιστικό είναι ότι και τα τρία προηγούμενα βραβεία απονεμήθηκαν σε βιβλία των εκδόσεων Καστανιώτη. Συγκεκριμένα το 2005  στη Μέθοδο της Ορλεάνης της Ευγενίας Φακίνου, το 2006 στα Αμίλητα Βαθιά Νερά της Ρέας Γαλανάκη, και το 2007 στον Κύριο Επισκοπάκη του Αργύρη Μήτσου.

·         Κοιτώντας την λίστα παρατηρεί κανείς ότι υπάρχουν βιβλία για όλα τα γούστα: αστυνομικά, ιστορικά, αυτοβιογραφικά, ερωτικά, κοινωνικά και συγγραφείς που είτε έχουν διαγράψει μια σημαντική πορεία στο χώρο (Παύλος Μάτεσις, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Λεονάρδος) ή τώρα κάνουν θαρρετά τα πρώτα τους βήματα (Περικλής Κοροβέσης, Δημήτρης Μπουραντάς).

 

Η ψηφοφορία θα «τρέχει» μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 2008 και τα αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2008.   

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.