Aravind Adiga – Ο Λευκός Τίγρης

2000411939Οι περγαμηνές που συνοδεύουν το λογοτεχνικό ντεμπούτο του Ινδού AravindAdigaείναι εντυπωσιακές. Ο Λευκός Τίγρης είναι ο νέος κάτοχος του πολύ γνωστού και έγκυρου λογοτεχνικού βραβείου Μπούκερ, που συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 50.000 στερλινών.

Ήρωας και αφηγητής συνάμα της ιστορίας είναι ο Μπαλράμ Χαλβάι, ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, που αφηγείται σε πρώτο χρόνο τόσο την κοινωνική κατάσταση, όσο και την καθημερινή διαβίωση στην πολυπληθή χώρα του, χρησιμοποιώντας ως όχημα την δική του εμπειρία και την ανέλιξη του στα επιχειρηματικά στρώματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξιστόρησης ο σαρκασμός είναι έκδηλος, η γλώσσα είναι απλή, καθημερινή όπως αρμόζει στις περιπέτειες του ήρωα, που με μια δόση αυτοσαρκασμού ονομάζει Η Αυτοβιογραφία ενός Ημιμαθούς Ινδού την προσωπική του ιστορία. Ο Μπαλράμ οφείλει το παρατσούκλι του Λευκός Τίγρης στον επιθεωρητή της τάξης που τον έδειξε και του είπε: «Εσύ νεαρέ μου, είσαι ένα έξυπνο, τίμιο, ζωηρό παιδί ανάμεσα σ’ αυτό τον όχλο από αλήτες και ηλίθιους. Σ’ αυτή τη ζούγκλα, είσαι το πιο σπάνιο ζώο… το πλάσμα που εμφανίζεται μια φορά  σε κάθε γενιά». «Ο λευκός τίγρης». Ο τίγρης αυτός λοιπόν δεν θα μασήσει τα λόγια του όταν είναι να περιγράψει την κατάσταση των συνανθρώπων του, που όπως λέει είναι εγκλωβισμένοι σε ένα κοτέτσι χωρίς διαφυγή Τα κοκόρια στο κοτέτσι μυρίζουν το αίμα από πάνω. Βλέπουν τα όργανα των αδελφών τους πεταμένα γύρω τους. Ξέρουν ότι έρχεται η σειρά τους. Ωστόσο δεν επαναστατούν. Δεν προσπαθούν να βγουν από το κοτέτσι. Ακριβώς το ίδιο πράγμα γίνεται και με τα ανθρώπινα πλάσματα σ’ ετούτη τη χώρα. Με κυνικό τρόπο θα περιγράψει τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες της ινδικής κοινωνίας παλιά υπήρχαν χίλιες κάστες και χίλιες μοίρες στην Ινδία. Τώρα υπάρχουν μόνο δύο κάστες: οι Άντρες με τις Μεγάλες Κοιλιές και οι Άντρες με τις Μικρές Κοιλιές. Και μόνο δύο μοίρες: να φας ή να σε φάνε. Δεν θα φοβηθεί τα λόγια του ούτε και όταν αναφερθεί στην τάξη των επιχειρηματιών ομολογώντας ότι ο Ινδός επιχειρηματίας πρέπει να είναι τίμιος και συνάμα διεφθαρμένος, να κοροϊδεύει και συνάμα να πιστεύει, να είναι πονηρός και συνάμα ειλικρινής.

Σε περιόδους όπου η οικονομική κρίση εισβάλει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα μας βιβλία με τέτοιες ιστορίες όπως του Μπαλράμ φαίνονται πολύ πολύ επίκαιρες. Ο Λευκός Τίγρης είναι ένα μυθιστόρημα με σαφείς κοινωνικές κατευθύνσεις, που διαβάζεται όμως πολύ ευχάριστα. Ο προβληματισμένος αναγνώστης θα το απολαύσει και ο αμύητος θα προβληματιστεί, αλλά σίγουρα και οι δύο θα το ευχαριστηθούν. Στην ερώτηση αν άξιζε το Μπούκερ  θα έλεγα ότι περίμενα κάτι συναρπαστικότερο από ένα τέτοιο βραβείο, χωρίς αυτό να μειώνει την αξία του εν λόγου βιβλίου, αλλά η επιτροπή αποφάνθηκε.

 

To soundtrack του βιβλίου:

 

Sting

Μετάφραση: Ρένα Χατχούτ

Εκδόσεις: Μοντέρνοι Καιροί, 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s