Κώστας Καλφόπουλος – Καφέ Λούκατς

0217090Το πρώτο στοιχείο που με προσέλκυσε στην σύντομη νουβέλα του Καλφόπουλου ήταν σαφώς η ιστορική και πολύ όμορφη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η Βουδαπέστη, που έχει τύχει να επισκεφτώ αρκετές φορές και που πιστεύω ότι αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο. Βασική πρωταγωνίστρια, είναι το ιδανικό σκηνικό για την ιστορία που στήνει ο συγγραφέας και αυτή διαπνέεται από μια νουάρ ατμόσφαιρα, που είναι πανταχού παρούσα στην αφήγηση. Ο χρόνος που διαδραματίζεται η υπόθεση, δηλαδή το 1989, λίγο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ήταν ακόμα ένας λόγος για να διαβάσω το σύντομο βιβλίο (μόλις 120 σελίδες μικρού σχήματος) του Καλφόπουλου, που όμως ήταν απολαυστικό.

Ο ήρωας και αφηγητής, θα λέγαμε ότι αποτελεί το λογοτεχνικό alter-ego του συγγραφέα. Δημοσιογράφος στο επάγγελμα καταφθάνει στην Βουδαπέστη τον Αύγουστο του 1989 για να παραστεί σε ένα συνέδριο και να συνεχίσει κατόπιν τις διακοπές του. Την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας φαίνεται ότι την γνωρίζει πολύ καλά, αφού εκεί πραγματοποίησε παλαιότερα έρευνες συγκεντρώνοντας υλικό για τους πρόσφυγες του Εμφυλίου. Σε ένα παραδοσιακό καφέ της Πέστης (της μια πλευράς της Βουδαπέστης), στο Καφέ Λούκατς θα γνωρίσει μια ώριμη αριστοκρατική κυρία, που θα τον σαγηνεύσει και μετά από ατελείωτες συζητήσεις για λογοτεχνία, και μουσική θα καταλήξει στο σπίτι της όπου θα περάσει μια αξέχαστη, αισθησιακή νύχτα, βγαλμένη από παλαιότερες εποχές. Αυτή θα είναι και η τελευταία νύχτα που θα δει την μυστηριώδη γυναίκα, αφού την επόμενη μέρα μαθαίνει ότι είναι νεκρή. Ένα γράμμα που θα φτάσει στα χέρια του, με ένα αινιγματικό ποίημα καθώς επίσης και άλλοι δύο φόνοι θα οξύνουν το μυστήριο για το τι ακριβώς συμβαίνει και ποίος ή ποίοι κρύβονται πίσω από αυτά τα γεγονότα που θα μείνουν ανεξήγητα για τον ήρωα μέχρι το τέλος.

Το μεγάλο προτέρημα του Καφέ Λούκατς είναι η επιβλητική ατμόσφαιρα που από τις πρώτες σελίδες, έρχεται και σκεπάζει τον αναγνώστη όπως μια πυκνή ομίχλη. Βγαλμένη από άλλες εποχές, που σ΄ αυτό συντελεί οπωσδήποτε η Βουδαπέστη παίζει κυρίαρχο ρόλο στο βιβλίο του Καλφόπουλου και ντύνει κάθε κίνηση των ηρώων του. Χωρίς πλατειασμούς και εντυπωσιασμούς, αλλά με αρκετές αναφορές και νύξεις στο νουάρ, με έντονη νοσταλγία και ίχνη ρομαντισμού το Καφέ Λούκατς διαβάζεται σ’ ένα απόγευμα ή κατά τη διάρκεια ενός σύντομου ταξιδιού. Απόλυτα σαγηνευτικό με κέρδισε από την πρώτη στιγμή.

Εκδόσεις: Άγρα, 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.