Robert Silverberg – Η Βίβλος των Κρανίων

b116190Η Βίβλος των Κρανίων του Αμερικανού Robert Silverberg εκδόθηκε το 1972 και τριάντα πέντε χρόνια σχεδόν μετά, το 2006 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Parsec στην χώρα μας. Αν και κατατάχθηκε στα έργα επιστημονικής φαντασίας μια και ήταν υποψήφιο για τα βραβεία Hugo, Nebula και Locus, εντούτοις ένας τέτοιος και μόνο χαρακτηρισμός θα αδικούσε αυτό το πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα. Βασική θεματική ενότητα γύρω από την οποία χτίζεται και περιστρέφεται η πλοκή είναι η λαχτάρα του ανθρώπου να ξεπεράσει τα όρια του θανάτου και να κατακτήσει την αθανασία. Στην αναζήτηση και κατάκτηση της θα βρεθούν τέσσερις φοιτητές με αφορμή την ανακάλυψη ενός χειρογράφου που αναφέρει ότι κάπου μέσα στην έρημο της Αριζόνα υπάρχει μια πανάρχαια αδελφότητα που προσφέρει την αιωνιότητα σε όποιον φτάσει εκεί με καθαρή καρδιά. Ο Ιλάι, ο διανοούμενος με το κοφτερό μυαλό, ο Νέντ, ο ομοφυλόφιλος ποιητής, ο Όλιβερ, ο αθλητής και ο Τίμοθι, το καλοζωισμένο πλουσιόπαιδο θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι στην Αμερική μεταξύ σοβαρού και αστείου με απώτερο σκοπό να φτάσουν στο μέρος που ονομάζεται Οίκος των Κρανίων και υπόσχεται αιώνια ζωή.

Ο Silverberg χρησιμοποιεί ένα ιδιαίτερα έξυπνο εύρημα για την αφήγηση της ιστορίας του. Σε κάθε κεφάλαιο εναλλάξ παίρνει τον λόγο ένας από τους τέσσερις πρωταγωνιστές και εξομολογείται σε πρώτο πρόσωπο τις σκέψεις, τους φόβους τις ελπίδες και την εξέλιξη των γεγονότων από τη δικιά του οπτική γωνία. Το βιβλίο κάτα κάποιο τρόπο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Στο πρώτο έως το μέσον σχεδόν παρακολουθούμε το ταξίδι των τεσσάρων φοιτητών στις Αμερικανικές Πολιτείες καθώς και διάφορες αναμνήσεις τους που είναι γραμμένες με ύφος, ανάλογο του Κέρουακ θυμίζοντας κατά πολύ το αριστούργημα του Στο Δρόμο. Το δεύτερο μέρος, όπου και κορυφώνεται η ιστορία έχει ως αφετηρία την άφιξη των τεσσάρων φοιτητών στον Οίκο των Κρανίων, εκεί όπου θα υποβληθούν σε δοκιμασίες του σώματος και του νου και κρυφά και σκοτεινά μυστικά θα αναδυθούν στην επιφάνεια.

Η Βίβλος των Κρανίων αν και τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και λόγω του θέματος της αλλά και γιατί διερευνά τους φόβους και τα πάθη των ανθρώπων. Όπως σημειώνει ο μεταφραστής της ελληνικής έκδοσης Θωμάς Μαστακούρης είναι ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα, που φτάνει πολύ βαθιά μέσα στην άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής. Χωρίς να με συγκλονίσει, το διάβασα με ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό που με εντυπωσίασε είναι η απλή μα συνάμα τραχιά γλώσσα του.  

Μετάφραση: Θωμάς Μαστακούρης

Εκδόσεις: Parsec, 2006

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s