Μάνος Ελευθερίου – Άνθρωπος στο Πηγάδι

Τον Μάνο Ελευθερίου έως το 2004 ο περισσότερος κόσμος τον γνώριζε από το σπουδαίο στιχουργικό και ποιητικό του έργο. Την χρονιά εκείνη εκδόθηκε Ο Καιρός των Χρυσανθέμων, που απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005. Το τελευταίο του συγγραφικό πόνημα που επέλεξα να διαβάσω είχε και το πιο ενδιαφέρον κατά την άποψη μου θέμα.

Ο Άνθρωπος στο Πηγάδι καταπιάνεται με ένα ιδιαίτερα δημοφιλή λογοτεχνικό εύρημα, που μας έχει δώσει αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως το Κουρδιστό Πουλί του Haruki Murakami. Ο Ελευθερίου στην προκείμενη περίπτωση χρησιμοποιεί το πηγάδι στο πρώτο μισό του βιβλίου έξοχα, δημιουργώντας μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, που κατακλύζει τον αναγνώστη στα πρότυπα της Γυναίκας της Άμμου του Kobo Abe. Ο ήρωας του ονόματι Ηλ, συγγραφέας στο επάγγελμα και με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία παγιδεύεται μέσα σε ένα παλιό πηγάδι όταν πηγαίνοντας στην αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων, γλιστράει και πέφτει μέσα σ’ αυτό. Αρχικά παίρνει αψήφιστα την κατάσταση, αλλά όσο περνάνε οι ώρες η λογική δίνει την θέση της στο παράλογο και στην απελπισία. Μέχρι εδώ όλα καλά. Από εκεί και έπειτα όμως αρχίζουν να παρεμβάλλονται διάφορα οράματα και ο ήρωας να ανασύρει παιδικές αναμνήσεις και το μόνο που καταφέρνει τελικά ο συγγραφέας ήταν να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα, να με αποπροσανατολίσει τελείως και εν τέλει να με κουράσει έως το άνευρο τέλος.

Ο Ελευθερίου σκέφτηκε έξυπνα να μιλήσει πεζογραφικά και πάντα με εμφανή ποιητικά στοιχεία, πατώντας πάνω σε μια πολύ ωραία ιδέα για την συγγραφή, την ζωή και τον θάνατο. Θα μπορούσε να το κάνει με τις μισές σελίδες, αλλά αντίθετα πλατειάζει αρκετά και εν τέλει ο αναγνώστης χάνει και το πηγάδι, αλλά και τον άνθρωπο.

Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2008

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s