Sebastian Fitzek – Το Πείραμα

Ήδη από το εξώφυλλο του βιβλίου, ο υποψιασμένος αναγνώστης  μπορεί να μαντέψει ότι πρόκειται για ένα μυθιστόρημα θρίλερ. Ειδικότερα ένα ψυχολογικό θρίλερ,  ο τίτλος του οποίου μπορεί να μπερδεύει (όπως συνέβη και σ’ εμένα) παραπέμποντας στην ομότιτλη ταινία του 2001, αλλά οι ομοιότητες σταματούν στον τίτλο και στην ευφάνταστη σύλληψη του θέματος.

Το Πείραμα του Sebastian Fitzek καταφέρνει να κρατήσει σε αμείωτη εγρήγορση τον αναγνώστη. Καλοστημένο, προκλητικό και συνάμα ωμό στις περιγραφές του διαδραματίζεται παραμονή Χριστουγέννων σε μια πολυτελή ψυχιατρική κλινική έξω από το Βερολίνο. Όπως καταλαβαίνετε οι κλιματολογικές συνθήκες του βιβλίου δεν είχαν καμία σχέση με τους τριάντα βαθμούς, στους οποίους σκαρφάλωνε η θερμοκρασία στην Αθήνα, όταν και διάβαζα το βιβλίο. Ο συγγραφέας αρέσκεται στην εναλλαγή του παρόντος με το παρελθόν, την οποία χειρίζεται αρκετά επιτυχημένα. Η αφήγηση λοιπόν ξεκινάει από το παρόν και από ένα πείραμα το οποίο οργανώνει κάποιος πανεπιστημιακός και στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές του. Το αντικείμένο του πειράματος είναι να διαβάσουν τον Ιατρικό φάκελο 131071/VL έναντι αμοιβής. Τι περιέχει αυτός ο φάκελος; Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναλυτική καταγραφή σαν ημερολόγιο των εφιαλτικών γεγονότων που συνέβησαν στην κλινική που προείπαμε πιο πάνω. Εκεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκονται απομονωμένοι από τον έξω κόσμο λόγω πυκνής χιονόπτωσης. Τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα όταν συνειδητοποιήσουν ότι ανάμεσα του βρίσκεται ο παρανοϊκός εγκληματίας που άκουει στο όνομα Ψυχοσυλλέκτης, ο οποίος με κάποιο άγνωστο τρόπο αιχμαλωτίζει την θέληση των θυμάτων του χωρίς να τα σκοτώνει, παγιδεύοντας τις ψυχές τους και αφήνοντας πάντα πίσω του έναν αλλόκοτο γρίφο. Το τι θα επακολουθήσει καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου και πραγματικά καθηλώνει.

Ο Fitzek επιδέξια καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης κρατάει κρυφή την ταυτότητα του Ψυχοσυλλέκτη, δημιουργώντας θελημένα μια μεγάλη αγωνία και ανυπομονησία για το τι θα συμβεί παρακάτω. Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο περιέχει πολλές πληροφορίες, που αντλούνται από τον κλάδο της ιατρικής και ειδικότερα της ψυχιατρικής, πράγμα που ορισμένες φορές κουράζει, αλλά από την άλλη ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ψυχολογικό θρίλερ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο συγγραφέας ξέρει πώς να κινήσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με την συνεχή ένταση να είναι παρούσα καθ’ όλη την διάρκεια της ανάγνωσης. Για μια μικρή γεύση για το τι συμβαίνει στο βιβλίο μπορείτε να μπείτε στο www.topeirama.gr.

Μετάφραση: Αλέξης Γραμματικός

Εκδόσεις: Διήγηση, 2009

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.