«Η Ψυχή του Τόπου»: μια περιήγηση στην έκθεση της Βάνας Ξένου στον Εθνικό Κήπο

ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ι

Δίπλα από την Πλατεία Συντάγματος σε πολύ μικρή απόσταση, ο παραμελημένος μέχρι πριν λίγα χρόνια Εθνικός Κήπος, φέτος το καλοκαίρι φιλοξενούσε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση έργων της Βάνας Ξένου. Τι καλύτερο λοιπόν από μια επίσκεψη με την αφορμή αυτή σε ένα Κήπο, που αποτελεί ίσως την μοναδική όαση του κέντρου της Αθήνας, με πλούσια βλάστηση και μην έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς.

ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ

Η μέρα που επέλεξα για την επίσκεψη (παρέα με τον συνblogger thom) ήταν από τις πιο καυτές του φετινού καλοκαιριού. Αρχές Αυγούστου και με την θερμοκρασία να έχει σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς, ο Εθνικός Κήπος φάνταζε σαν όαση εν μέσω καυτής ερήμου.

ΕΛΕΥΣΙΣ

Χωρίς να προμηθευτούμε τον απαραίτητο οδηγό στην είσοδο του Κήπου, άρχισε η περιπλάνηση μας στα διάφορα ξέφωτα, όπου ήταν τοποθετημένες οι 19 εγκαταστάσεις έργων ως ένας διάλογος με την ιστορία και τους μύθους. Οι κίτρινες πινακίδες στις διασταυρώσεις μας οδήγησαν εκ του ασφαλούς διαδοχικά στα έργα, που με την παρουσία κλαδιών, νερού, χώματος, μετάλλων και ορυκτών στοιχείων συνυπήρχαν αρμονικά με το φυσικό τοπίο.

AXIS MUNDI ΕΡΩΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Ο στόχος του εγχειρήματος, που ήταν ο στοχαστικός περίπατος στους επισκέπτες του Κήπου, ως ένα είδος μύησης στη φύση επιτευχθεί απόλυτα και η εντύπωση που μένει ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές είναι θετικότατη. Οι φωτογραφίες εξάλλου δίνουν την καλύτερη οπτική επιβεβαίωση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.