Ivan Klima – Ούτε Άγιοι Ούτε Άγγελοι

Με το έργο του Τσέχου συγγραφέα Ivan Klima, είχα συναντηθεί πριν λίγα χρόνια, όταν διάβασα το μυθιστόρημα του Έρωτας και Σκουπίδια, το οποίο πραγματικά με είχε μαγέψει. Γραφή αυτοβιογραφική, έντονα κοινωνική, εστιασμένη κατά κύριο λόγο στο μεγάλο ζήτημα των ανθρωπίνων σχέσεων.

Τα στοιχεία αυτά δεν λείπουν και από το πιο πρόσφατα μεταφρασμένο βιβλίο του στην Ελλάδα, το Ούτε Άγιοι Ούτε Άγγελοι, στο οποίο πρωταγωνιστούν τρία πρόσωπα, που αναλαμβάνουν εναλλάξ και το ρόλο του αφηγητή της ιστορίας πάντα απ’ τη σκοπιά τους. Κεντρικό ρόλο κρατάει η σαρανταπεντάχρονη Κριστίνα, οδοντογιατρός στο επάγγελμα με ένα αποτυχημένο γάμο, μια προβληματική σχέση με την κόρη της και ένα νεότερο εραστή. Απαλλάσσει από τον πόνο τους ασθενείς της, αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τους δικούς της ψυχικούς πόνους, που την οδηγούν στην κατάθλιψη και στο αλκοόλ. Σε δευτερεύοντες ρόλους το λόγο παίρνει η δεκαεξάχρονη κόρη της Κριστίνας, η Γιάνα η οποία οδηγείται στο δρόμο των καταχρήσεων ως αντίδραση και διαφυγή απ’ την οικογένεια της και τέλος ο νεαρός Γιάν, ο οποίος παρατάει τις σπουδές του για να ασχοληθεί με την διερεύνηση των μυστικών αρχείων της Μυστικής Αστυνομίας για να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους βασάνισαν ανθρώπους με το προηγούμενο καθεστώς. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια Πράγα δέκα χρόνια σχεδόν μετά την πτώση του καθεστώτος και με έντονα τα σημάδια της προηγούμενης εποχής σε συμπεριφορές, μα κυρίως σε αναμνήσεις.

Ο Klima καταφέρνει αν και υπάρχει αφήγηση από τρία πρόσωπα να κυλάει η ανάγνωση πολύ ευχάριστα και αβίαστα. Φαίνεται ότι ο συγγραφέας τα βάζει με τους σοβιετικούς, για τα παλαιότερα γεγονότα και οι μνήμες είναι πανταχού παρούσες κατατρέχοντας τους ήρωες του. Τα θέματα που τον απασχολούν είναι πολλά: η μοναξιά, η ανασφάλεια και το νόημα της ζωής, η θνητότητα, η ύπαρξη, τα ναρκωτικά και βέβαια το αγαπημένο του θέμα οι ανθρώπινες σχέσεις. Όλα όμως συνυπάρχουν αρμονικά και εντάσσονται στην υπηρεσία της πλοκής για να μιλήσουν για μια βαθύτατα ανθρώπινη ιστορία που διαβάζεται με πολύ ενδιαφέρον.

Το soundtack του βιβλίου:

Alice in Chains, Tchaikovsky

Μετάφραση: Βικτώρια Τράπαλη

Εκδόσεις: Κέδρος, 2007

2 responses to “Ivan Klima – Ούτε Άγιοι Ούτε Άγγελοι

 1. Φίλε Sid, Aξίζει να βρεις την ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ του ΙΚ. Βγήκε από τον ΟΔΤΣΣΕΑ το 1995 σε δική μου επιμέλεια. Για πολλούς κριτικούς ένα από τα καλίτερα του.

  Τώρα διαβάζω με απόλαυση τη ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ του Κοβο Αμπε. Πρέπει να το έχεις διαβάσει σαν Jap Lit fan…..

  Άντε και να βρεθούμε one of these daysss

  Μου αρέσει!

 2. Γεία σου Βασίλη. Το έχω υπόψη αυτό που μου λές και σίγουρα θα είναι στα μελλοντικά διαβάσματα μου.
  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ!!! Τι μέγιστο βιβλίο. Καθηλωτικό!!!

  Θα κανονίσουμε σύντομα ελπίζω.
  Την καλημέρα μου 🙂

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.