Κώστας Μουζουράκης – Φίδια στο Σκορπιό

Ο Κώστας Μουζουράκης παρουσιάζει με το πρώτο του συγγραφικό πόνημα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο, που είναι δύσκολο να το κατατάξει κανείς  σε ένα και μόνο λογοτεχνικό είδος. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ένα νουαρ μυθιστόρημα, που πέρα από την υπόθεση σε παράλληλη ανάγνωση πρωταγωνιστεί η πολιτική και η νεοελληνική κοινωνία.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια σκηνή, που μου θύμισε το Ζήτημα Τιμής του George Pelecanos, χωρίς όμως το λουτρό αίματος που υπήρχε εκεί. Μια ένοπλη ομάδα πέντε ατόμων ληστεύει ένα τραπεζικό κατάστημα με απώτερο στόχο τον βιοπορισμό τους. Εγκέφαλος και ιθύνων νους της ομάδας είναι ο Κάρλος ή Μάρκος που αποτελεί και τον βασικό πρωταγωνιστή γύρω από τον οποίο χτίζεται η πλοκή. Στην πορεία θα γνωρίσουμε και τα άλλα τέσσερα μέλη της ομάδας (Σολ, Σι, Μι, Έκτορας) τα οποία θα συστηθούν με τον αναγνώστη. Η αφήγηση εναλλάσσεται από το αστικό τοπίο της Αθήνας στα βουνά της Ελλάδας, εκεί που θα ταξιδέψει ο Μάρκος και θα γνωρίσει στη Βάλια Κάλντα τον έρωτα στο πρόσωπο της Ρίας. Νωρίτερα θα εμπλακεί στην απόδραση μιας πόρνης από επαρχιακό καμπαρέ, γεγονός το οποίο θα τον μπλέξει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της σπείρας σε καταστάσεις, που θα κορυφωθούν στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου με τον πολύ εύστοχο τίτλο Μακελειό.com, το οποίο και θυμίζει τις τελευταίες σκηνές της ταινίας Lock, Stock and Two Smoking Barrels, οπού υπάρχει ατελείωτο πιστολίδι και αιματοκύλισμα.

Το Φίδια στο Σκορπιό είναι ένα βιβλίο γρήγορο, με γλώσσα καθημερινή, πολλούς διαλόγους. Έντονα κοινωνικό και πολιτικό στηλιτεύει τα κακώς κείμενα της σύγχρονης κοινωνίας χωρίς οι ήρωες του να μένουν θεατές, αλλά αναλαμβάνοντας δράση σε πολλές των περιπτώσεων με τη βία. Η κοινωνική κριτική, που ασκείται είναι ενταγμένη στην πλοκή, ενώ σπάνιο για ελληνικό βιβλίο ο πρωταγωνιστής του είναι ένας αντιήρωας του καιρού μας, που οπλοφορεί και κάποιες φορές καθαρίζει τον τόπο από τα ανθρώπινα αποβράσματα. Οι επιρροές από τον Jean-Patrick Mancette είναι εμφανείς, όπως και από ταινίες του Quentin Tarantino, Guy Ritchie, χωρίς όμως αυτό να στερεί την δυναμική από το κείμενο.  Στα πολύ θετικά η συνεχής και επιτυχημένη χρήση τραγουδιών στην εξέλιξη της υπόθεσης ως ένα εικονικό soundtrack που μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Το soundtrack του βιβλίου:

Beastie Boys – Sabotage, Queen – We Are the ChampionsCalexico – Crystal Frontier, Tom Waits – Crossroads, Dead Kennedys – I Fought the Law, Σάκης Μπουλάς – Αλλάξανε τα Γούστα μου, Tom Waits – Temptation, Billie Holiday – No Good Man, Τρύπες – Μέσα στη Νύχτα των Άλλων, Chris Rea – The Road to Hell, Pixies – Hey, The Clash – Guns of Brixton, Ennio Morricone – Chi Mai.

Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.