Άρης Μαραγκόπουλος – Τα Δεδομένα της Ζωής μας

Η εισβολή του Διαδικτύου στην καθημερινότητα μας, τείνει να εξαφανίσει τον παραδοσιακό τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω αλληλογραφίας. Τα Δεδομένα της Ζωής μας είναι μια ιστορία με πολύ πρωτότυπη μορφή, που βασίζεται μόνο σε επιστολές που ανταλλάσσουν οι ήρωες μεταξύ τους.

Βασικοί πρωταγωνιστές δύο συνταξιούχοι, ο Μάνος στην Αθήνα και ο Κλεάνθης στην Θεσσαλονίκη που αναλαμβάνουν με την αποστολή ανώνυμων επιστολών να εκφοβίσουν διεφθαρμένους βουλευτές, πολεοδόμους, εφοριακούς, γιατρούς, σταρ των μίντια διεκδικώντας με αυτό τον τρόπο τα «δεδουλευμένα» όπως αποκαλούνται των πολιτών. Περί αυτού ο Κλεάνθης αναφέρει χαρακτηριστικά Η διατύπωση «δεδουλευμένα» συμπυκνώνει κι εγώ δεν ξέρω πόσα πράγματα που με θίγουν, με ανακουφίζει, με κάνει να νιώθω ότι ξεπληρώνω λογαριασμούς από χιλιάδες ταλαίπωρους πριν από μας. Φαντάζομαι θα τους κάθεται στο σβέρκο.

Η επιστολική νουβέλα του Μαραγκόπουλου είναι χωρισμένη σε τρία μέρη: Δεδουλευμένα, Πληρωμές, Ανυπακοή. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζονται οι  απειλητικές επιστολές,  στη συνέχεια ένα μέρος από τα δεδουλευμένα πληρώνεται, και στο τέλος της ιστορίας ο Μάνος φυλακίζεται αλλά συνεχίζει απτόητος το έργο του.

Εξαιρετική σε σύλληψη και σε παρουσίαση η ιστορία που αφηγείται ο Μαραγκόπουλος, παραμένει φρέσκια και σίγουρα στη χώρα μας διαχρονική. Η γλώσσα του σε πολλές των περιπτώσεων δεν χαρίζεται και τα λεει έξω από τα δόντια, χρησιμοποιώντας ειρωνικό, μα κυρίως καυστικό ύφος. Οι ρόλοι που αναλαμβάνει να ενσαρκώσει ο συγγραφέας μέσω των επιστολών είναι πολλοί και σύνθετοι. Παρ’ όλα αυτά αντεπεξέρχεται με μεγάλη μαεστρία στο δύσκολο αυτό έργο ακολουθώντας κάθε φορά το ανάλογο ύφος. Πραγματικά τόσο κοντά μας αυτή η ιστορία, που διαβάζεται μονορούφι. Ένας ύμνος ανυπακοής στα Δεδομένα της Ζωής μας.

Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα, 2002

Πρώτη δημοσιεύση περιοδικό: Index, no.9

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s