Haruki Murakami – Νότια των Συνόρων, Δυτικά του Ήλιου

Φαντάζομαι τον Haruki Murakami, να κάθεται στο Jazz Bar, που διατηρούσε τη δεκαετία του ’70 στο Τόκιο, να ακούει τον Nat King Cole να ερμηνεύει το South of the Border και αυτόματα να σκαρώνει την αρχή μια ιστορίας, που είδε το φως της δημοσιότητας χρόνια αργότερα, το 1992. Δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι αληθής αυτή η υπόθεση, αυτό που γνωρίζω όμως μετά βεβαιότητας είναι ότι ο Ιάπωνας συγγραφέας είναι ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες παγκοσμίως και κάθε νέο του βιβλίο, που εκδίδεται στην Ελλάδα το αποδεικνύει περίτρανα.

Η ιστορία του βιβλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κοινότυπη, αλλά η συγγραφική ιδιοφυΐα του Murakami την απογειώνει σε ένα συναρπαστικό αφήγημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, που τόσο πολύ αρέσκεται να ασχολείται ο συγγραφέας. Βέβαια το εύρος των θεμάτων, που καταπιάνεται είναι πολύ μεγάλο και αφορά από το σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγαλουπόλεις μέχρι οικονομικές και περιβαλλοντικές οπτικές με βασικό πρωταγωνιστή τον άνθρωπο και το μεγάλο μυστήριο, που καθορίζει τις συμπεριφορές του. Η ιστορία ξεκινάει με την αφήγηση των παιδικών χρόνων του ήρωα και αφηγητή Χατζίμε και της παιδικής του αγάπης Σιμαμότο, ένα κομβικό σημείο που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια. Μια παιδική επαφή, που όμως δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνει: Ήμασταν κι οι δύο ατελή όντα ακόμη, μόλις αρχίζαμε να διαισθανόμαστε την παρουσία μιας απροσδόκητης πραγματικότητας που έμελλε να κατακτήσουμε και θα μας γέμιζε και θα μας ολοκλήρωνε. Μονάχοι οι δυό μας, στο μισοσκόταδο, με τα χέρια σφιχτοπλεγμένα για δέκα φευγαλέα δευτερόλεπτα του χρόνου. Η συναισθηματική ζωή, οι σκέψεις του Χατζίμε και η αγωνία του για την ανακάλυψη του ποιος είναι εκφράζονται στα επόμενα κεφάλαια με τρόπο ποιητικό, εικόνες ονειρικές και με έξοχη γραφή. Ένας στοχασμός στον κύκλο της ζωής: Ο κόσμος μας είναι ακριβώς ίδιος. Πέφτει βροχή κι ανθίζουν τα λουλούδια. Δεν βρέχει, μαραίνονται. Τα έντομα τα τρώνε οι σαύρες, τις σαύρες τις τρώνε τα πουλιά. Στο τέλος όμως όλα πεθαίνουν. Πεθαίνουν και ξεραίνονται. Η γενιά μας πεθαίνει κι έρχεται η επόμενη. Έτσι πάει. Χίλιοι διαφορετικοί τρόποι να ζήσεις. Και χίλιοι διαφορετικοί τρόποι να πεθάνεις. Στο τέλος όμως δεν έχει και τόση σημασία. Το μόνο που μένει είναι η έρημος. Ο Χατζίμε στα τριάντα του είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών και ιδιοκτήτης σε jazz club. Η ξαφνική εμφάνιση της Σιμαμότο μετά από είκοσι χρόνια θα ξυπνήσει αισθήματα που ποτέ δεν είχαν σβήσει, γεννώντας μια σειρά ερωτήματα στον Χατζίμε, που αποτελούν ευρύτερη θεματική για τον συγγραφέα σχετικά με την ζωή, τις σχέσεις, τους ανθρώπους και τελικά για την πορεία μας στο πέρασμα μας απ’ τη γη.

Ισάξιο αν όχι καλύτερο από το Νορβηγικό Δάσος, το Νότια των Συνόρων, Δυτικά του Ήλιου κατάφερε να με σαγηνεύσει σε υπερθετικό βαθμό ρουφώντας στην κυριολεξία την κάθε του σελίδα. Η γραφή του Haruki Murakami είναι μαγική και επειδή είναι δύσκολο να περιγράψεις το τι βιώνεις με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, σας προτείνω εγγυημένα να ανακαλύψετε τον σπουδαίο αυτό συγγραφέα και να αφεθείτε να κυλήσετε στις σελίδες του. Έξοχο!

Το soundtrack του βιβλίου:

Beethoven – Symponhy 6, Nat King Cole – Pretend, South of the Border, Franz Schubert – Winterreise, Duke Ellington – Star-Crossed Lover, Embraceable You, Talking Heads – Burning Down the House, Edvard Grieg – Peer Gynt Suite, Herman Hupfeld – As Time Goes By, Listz – Piano Concertos, Handel – Organ Concerto, Bing Crosby – Christmas Song, Antonio Carlos Jobim – Corcovado.

Μετάφραση: Βασίλης Κιμούλης

Εκδόσεις: Ωκεανίδα, 2010

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.