Κώστας Καλφόπουλος – Ένα Παράξενο Καλοκαίρι

Δύο χρόνια σχεδόν πριν η αναζήτηση μου στους πάγκους των βιβλιοπωλείων με οδηγούσε σε ένα μικρό βιβλιαράκι, μια νουβέλα μόλις 120 σελίδων που θα αποδεικνυόταν αποκάλυψη. Μιλάω για το Καφέ Λούκατς που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Ο συγγραφέας του επανέρχεται φέτος καλοκαιριάτικα, με μια νουβέλα και με τον απόλυτα ταιριαστό τίτλο για την εποχή ‘Ένα Παράξενο Καλοκαίρι.

Αυτή τη φορά ήξερα τι να περιμένω και η έκπληξη μου δεν ήταν μεγάλη, αλλά παρ’ όλα αυτά το βιβλίο ήταν καλύτερο των προσδοκιών μου. Ευκολοδιάβαστο, κοσμοπολίτικο, λιτό μα συνάμα έχοντας να πει πολλά, διαβάζεται απνευστί σε ένα απόγευμα και σε παρασύρει με την πλοκή του που συνδυάζει σύγχρονα στοιχεία με αυτό που αγαπάει ο Καλφόπουλος και το χρησιμοποιεί πολύ επιτυχημένα το νουάρ μυθιστόρημα. Κεντρικός ήρωας και αφηγητής είναι ένας φιλέλληνας γερμανός που μέσα στην καλοκαιρινή ραστώνη και ενώ παρακολουθεί το Tour de France στην τηλεόραση, αποκαμωμένος από επαγγελματικά και προσωπικά σύννεφα θα δεχτεί ένα αινιγματικό τηλέφωνο από την σύζυγο του Έλληνα συνεταίρου του –διατηρούν μαζί ένα λογοτεχνικό γραφείο- που θα τον περιπλέξει σε μια ιστορία γεμάτη μυστήριο, περίεργες εξαφανίσεις και εμφανίσεις, που εκτυλίσσεται διαδοχικά σε τρεις διαφορετικές πόλεις: Άμβουργο, Αθήνα, Μόναχο. Ο συγγραφέας εύστοχα εντάσσει στην πλοκή και αρκετές επισημάνσεις πολιτικού χαρακτήρα, που αφορούν την Ελλάδα όπως το πιο κάτω απόσπασμα: Για μένα οι Έλληνες ήταν ένας περίεργος λαός με έντονα μεσογειακά και βαλκανικά χαρακτηριστικά. Αυθόρμητοι, συναισθηματικοί, γλεντζέδες αλλά και ξεροκέφαλοι, ατομιστές στο γήπεδο και συχνά καχύποπτοι, κυρίως στα πολιτικά, παντού έβλεπαν συνωμοσίες και ίντριγκες. Στα κομματικά και στα ποδοσφαιρικά ήταν πάντα διχασμένοι.

Απολαυστικό από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα η νουβέλα του Καλφόπουλου δεν κάνει σε κανένα σημείο κοιλιά και αυτό είναι ιδιαίτερα σπουδαίο σε εποχές που τα πολλά λόγια περισσεύουν.

Εκδόσεις: Άγρα, 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.