Γιάννης Ράγκος – Μυρίζει Αίμα

b136443Βασική αφορμή για να διαβάσω το βιβλίο του Γιάννη Ράγκου υπήρξε η χρονική περίοδος, που εκτυλίσσεται η ιστορία του, και μιλάω για τα σκοτεινά χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μια ιστορία, αρκετά βίαιη και αιματηρή, η οποία στηρίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα και συγκλόνισε την τότε Ελλάδα του γύψου.
Όλα ξεκινούν όταν δύο Γερμανοί υπήκοοι, οι Χέρμαν Ντούφτ και Χανς Μπασενάουερ, έρχονται στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1969, δηλώνοντας ότι κάνουν τουρισμό, αλλά στην πραγματικότητα για να διαπράξουν μια σειρά από ιδιαίτερης σκληρότητας αιματηρές ληστείες. Στο επόμενο διάστημα των σαράντα ημερών οι δύο Γερμανοί θα σκοτώσουν έξι ανθρώπους, θα τραυματίσουν βαριά άλλον ένα και θα κάνουν πέντε ληστείες με βασικό κίνητρο τους τα λεφτά και μια περίεργη εσωτερική ικανοποίηση. Η υπόθεση ξετυλίγεται έχοντας δύο βασικούς πυλώνες: από την μια τους δύο δολοφόνους και την περιγραφή των εγκλημάτων και της καθημερινότητα τους και από την άλλη τις προσπάθειες των αστυνομικών αρχών να βρουν τα ίχνη τους και να τους συλλάβουν. Στην διάρκεια της αφήγησης όμως παρεμβάλλονται με ιδιαίτερη επιτυχία σκηνές από την χουντική Ελλάδα του 1969, που δίνουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο ήδη πολύ καλό μυθιστόρημα.
Το βιβλίο του Ράγκου, όπως είπαμε στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα και όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας εισαγωγικά: απαιτήθηκε δουλειά ενός έτους στα αρχεία των εφημερίδων, τα έγγραφα της δικογραφίας, τα πρακτικά του δικαστηρίου. Το αποτέλεσμα δικαιώνει τον συγγραφέα, αφού το Μυρίζει Αίμα διαβάζεται απολαυστικά συνδυάζοντας με εξαιρετική ισορροπία στοιχεία αστυνομικού μυθιστορήματος, πολιτικού θρίλερ και ντοκουμέντου.

Εκδόσεις: Ίνδικτος, 2008

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.