Μάκης Τσίτας – Μάρτυς μου ο Θεός

b189945Το πρώτο μυθιστόρημα του Μάκη Τσίτα –έπειτα από δεκατρία βιβλία για παιδιά και μια συλλογή διηγημάτων- είναι ένας ιδιαίτερος εσωτερικός μονόλογος ενός ανθρώπου, που βρίσκεται μετά τα πενήντα χωρίς δουλειά, με προβλήματα υγείας να ξετυλίγει την βασανισμένη ιστορία της ζωής του.
Ήδη από τις πρώτες σελίδες, ο ήρωας και αφηγητής του βιβλίου μας αυτοσυστήνεται με έναν ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο: Ο υποφαινόμενος είναι «κλάψε με, μάνα, κλάψε με». Η ζωή μου απλωμένη πάνω σ’ ένα απέραντο χωράφι γεμάτο κόκκινες καυτερές πιπεριές. Όταν πέφτω (πάντα με τα μούτρα) ζεματίζομαι. Αυτή είναι η ζωή μου. Μονίμως προσγειώνομαι μέσα στις παγίδες, μέσα σε εκτάσεις με αγκάθια και τσουκνίδες, και ξεχνάω ότι είμαι ξυπόλυτος. Πάντα ξεχνάω να φορέσω παπούτσια. Ούτε και παντόφλες, ενώ ξέρω εκ των προτέρων που πηγαίνω. Δυστυχώς αυτός είμαι. Η αφήγηση, είναι αποσπασματική, δίχως να χωρίζεται σε κεφάλαια, έχοντας κατά κάποιο τρόπο την μορφή ενός ημερολογίου χωρίς ημερομηνίες. Ο ήρωας, που ακούει στο όνομα Χρυσοβαλάντης εκθέτει τους πόθους, τις σκέψεις, τα όνειρα, τα αισθήματα του, έχοντας διακυμάνσεις στη ψυχοσύνθεση του είτε βρισκόμενος σε σύγχυση, είτε σε μεγάλη ψυχολογική ένταση. Με ανάλογο ύφος γίνονται οι αναφορές στον πρώην εργοδότη του, στις γυναίκες που συσχετίστηκε και στην οικογένεια του. Η γλώσσα του αφηγητή είναι ιδιαίτερη και στην εξιστόρηση της ιστορίας, παρεμβάλλονται τόσο ευφάνταστα, χιουμοριστικά στιχάκια, όσο και λέξεις, προϊόν καθαρεύουσας, εκκλησιαστικής και λαϊκής γλώσσας, που δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια στο κείμενο.
Ο συγγραφέας στο Μάρτυς μου ο Θεός διάλεξε ένα πιο ιδιαίτερο τρόπο να αναπτύξει την ιστορία του, που ξεφεύγει από τις παραδοσιακές μορφές του μυθιστορήματος και ισορροπεί ιδιαίτερα επιτυχημένα ανάμεσα στο κωμικό και δραματικό στοιχείο. Ταυτόχρονα το βιβλίο είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, αν και γράφτηκε για την Ελλάδα, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αφού μέσα από την εξιστόρηση του αφηγητή, θίγονται παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και του ελληνικού κράτους. Στα συν το πολύ ταιριαστό εξώφυλλο του βιβλίου.

Εκδόσεις: Κίχλη, 2013

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s