Ισίδωρος Ζουργός – Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο

b193514Απ’ την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το νέο βιβλίο του Ισίδωρου Ζουργού στις προθήκες των βιβλιοπωλείων είχα την σιγουριά πως πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο. Κατόπιν της ανάγνωσης του ογκωδέστατου μυθιστορήματος του Βορειοελλαδίτη συγγραφέα, σημειώνω πως πράγματι πρόκειται για το opus magnum του.
Ο λόγος γίνεται φυσικά για το «Σκηνές από τον Βίο του Ματίας Αλμοσίνο», ένα βιβλίο πολυδιάστατο, που ενσωματώνει εντός της ιστορίας του, πλούτο πληροφοριών για τον 17ο αιώνα, γύρω από την ιατρική επιστήμη, τις φιλοσοφικές αναζητήσεις, τον σκεπτικισμό γύρω από την θρησκεία ακόμη και για την οικονομία και το εμπόριο της εποχής. Ένα βιβλίο που διαβάζεται και σαν ταξιδιωτικό οδοιπορικό στην Ευρώπη του 17ου αιώνα. Άμστερνταμ, Βασιλεία, Λιβόρνο, Μιλάνο, Βενετία, Κέρκυρα, Θεσσαλονική, Πάντοβα, Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Μόσχα είναι μόνο μερικές από τις πόλεις που θα βρεθεί ο Ματίας Αλμοσίνο και στις οποίες αναπτύσσεται η πλοκή του βιβλίου.
Ο Ματίας Αλμοσίνο, γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η εξέλιξη της ιστορίας, όπως αναφέρει ο συγγραφέας είναι μυθιστορηματικός ήρωας. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να ήταν μια υπαρκτή προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος, που αναζητάει την αλήθεια γύρω από την ζωή, την θρησκεία, την καταγωγή του, συναντώντας στην περιπλάνηση του στις χώρες της Ευρώπης, ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, φορείς διαφόρων πολιτισμών σε μια ατελείωτη αναζήτηση της γνώσης χωρίς στεγανά.
Ο Ισίδωρος Ζουργός κατάφερε με απόλυτη μαεστρία να τιθασεύσει τον απίστευτο όγκο πληροφοριών σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης γνώσης και να τους εντάξει στην αφήγηση της ιστορίας του με ένα μοναδικό τρόπο. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα, αφού και παρά τις 800 περίπου σελίδες του βιβλίου του, η ανάγνωση κυλάει σαν γάργαρο νερό και με έναν συναρπαστικό τρόπο αγκιστρώνει τον αναγνώστη στις σελίδες του. Η έρευνα που έκανε ο συγγραφέας για το βιβλίο του ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γεγονός που μαρτυρά η πλούσια βιβλιογραφία στο τέλος του βιβλίου, ενώ άκρως επιτυχημένη θεωρείται η ενσωμάτωση χάρτη, εντός του βιβλίου με τα ταξίδια του Ματίας Αλμοσίνο στην Ευρώπη.

Εκδόσεις: Πατάκη, 2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s