Λευκός Θεός / White God / Fehér Isten

posterΑνέκαθεν θεωρούσα τις ευρωπαϊκές ταινίες –ανάμεσα τους και τις ελληνικές- τις πιο ενδιαφέρουσες κοινωνικές ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η ουγγρική ταινία Λευκός Θεός έρχεται να επιβεβαιώσει περίτρανα την πιο πάνω θεώρηση με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για μια βαθύτατα αλληγορική ταινία, που στο επίκεντρο της θίγονται με ευφάνταστο τρόπο οι κάθε είδους διακρίσεις, που έχουν να κάνουν με το χρώμα, την θρησκεία, το φύλο, την σεξουαλικότητα και βέβαια σχολιάζεται με την ματιά του σκηνοθέτη η άνοδος του νεοναζισμού σε όλη την Ευρώπη.

158

Στον πυρήνα της υπόθεσης συναντάμε την 13χρονη Λίλη και τον σκύλο της Χάγκεν, που λόγω ενός παράλογου νόμου των ουγγρικών αρχών και της άρνησης του πατέρα της Λίλης να δεχτεί τον Χάγκεν οδηγούνται σε διαφορετικές πορείες. Η Λίλη προσπαθώντας να ακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα με το σχολείο και την φιλαρμονική και ο Χάγκεν προσπαθώντας να επιβιώσει στον δρόμο και πέφτοντας θύμα βάναυσης ανθρώπινης κακομεταχειρίσης από οργανωτές κυνομαχίας. Τα πράγματα όμως θα οξυνθούν επικίνδυνα, όταν ο Χάγκεν με ένα μεγάλο τσούρμο από σκυλιά αποδράσουν από το δημόσιο κυνοκομείο με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

white god

Η ταινία του Ούγγρου Mountroutso Kornel, αποτυπώνει επί οθόνης με μεγάλη αληθοφάνεια όσα συμβαίνουν στην υπόθεση και είναι αλήθεια, ότι ορισμένες σκηνές είναι ιδιαίτερα σκληρές. Κορυφαία σκηνή, που ακόμα έστω και για αυτή αξίζει κάποιος να δει την ταινία είναι η εμβληματική τελευταία σκηνή του Λευκού Θεού, που από μόνη της περιέχει όλη την ουσία της ταινίας. Πραγματικά μια σπουδαία και επίκαιρη ταινία, που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αν αναλογιστούμε ότι σε λιγότερο από 20 μέρες έχουμε εκλογές και ο καθένας πρέπει να λάβει τα μηνύματα της ταινίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.