Mason Currey – Η Τέχνη της Ρουτίνας

b198822Πως δημιουργούν τα σπουδαία μυαλά: το παιχνίδι της έμπνευσης, οι εμμονές και οι καθημερινές συνήθειες. Ο υπότιτλος του βιβλίου, δίνει μια σαφή εικόνα για το τι πρόκειται να διαβάσουμε σ’ αυτή τη πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη-συλλογή του Mason Currey. Όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας ή όλη ιδέα προσήλθε από το ιστολόγιο που διατηρούσε με τον τίτλο Daily Routines και στο οποίο πόσταρε την ρουτίνα διαφόρων ανθρώπων, έχοντας ως πηγή βιογραφίες, βιβλία, αποσπάσματα εφημερίδων κ.α.
Το βιβλίο που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά με τον τίτλο Η Τέχνη της Ρουτίνας, αποτελεί ουσιαστικά μια εκτενέστατη συλλογή που προήλθε από μια ευρεία έρευνα για την καθημερινότητα σπουδαίων ανθρώπων. Τα ονόματα που παρελαύνουν είναι σπουδαία και έχουν αφήσει το καθένα το στίγμα του στο χώρο που έχει καταπιαστεί. Μια μικρή αναφορά είναι ενδεικτική: Franz Kafka, Agatha Christie, Anri Matiz, Sigmund Freud, Piotr Ilich Tchaikovsky, Henri James, με την μερίδα του λέοντος να ανήκει στις προσωπικότητες από το χώρο της λογοτεχνίας. Η παράθεση των παρακάτω χαρακτηριστικών αποσπασμάτων είναι άκρως απαραίτητη και δίνει μια μικρή πρόγευση για το περιεχόμενο του βιβλίου:

Για να διατηρεί την ενέργεια και τη συγκέντρωση του, ο ποιητής βασιζόταν στις αμφεταμίνες, λαμβάνοντας μια δόσηuewb_01_img0051 Benzedrine κάθε πρωί, όπως πολλοί άνθρωποι παίρνουν κάθε πρωί πολυβιταμίνες. Τη νύχτα, έπαιρνε Seconal ή κάποιο άλλο ηρεμιστικό για να τον πάρει ο ύπνος. Ακολούθησε αυτή τη ρουτίνα –τη «χημική ζωή», όπως την αποκαλούσε- για είκοσι χρόνια, μέχρι που τα χάπια έπαψαν να έχουν αποτελέσματα.
Wystan Hugh Auden

Ο Μπετόβεν σηκωνόταν τα χαράματα και πριν περάσει πολλή ώρα στρωνόταν στη δουλειά. Το πρωινό του ήταν καφές, που τον ετοίμαζε ο ίδιος με μεγάλη φροντίδα – θεωρούσε ότι για κάθε φλυτζάνι χρειάζονται εξήντα κόκκοι καφέ και συχνά τους μετρούσε έναν έναν για να πετύχει την ακριβή δόση.
Ludwig van Beethoven

hemingwayΈγραφε όρθιος, χρησιμοποιώντας ένα ράφι στο ύψος του στήθους του, που είχε πάνω μια γραφομηχανή, και, πάνω από αυτό, μια ξύλινη πλάκα ανάγνωσης. Τα πρώτα σχεδιάσματα συνθέτονταν με μολύβι, πάνω σε χαρτί γραφομηχανής φτιαγμένο από φλούδα κρεμμυδιού, τοποθετημένο λοξά πάνω στην πλάκα.
Ernest Miller Hemingway

Ο Πικάσο ισχυριζόταν ότι, ακόμα και μετά από τρεις τέσσερις ώρες ορθοστασίας μπροστά σε ένα τελάρο, δεν ένιωθε την παραμικρή κούραση. «Γι’ αυτό ζουν τόσο πολύ οι ζωγράφοι», έλεγε. «Όταν δουλεύω, αφήνω το σώμα μου έξω απ’ την πόρτα όπως οι Μουσουλμάνοι βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί».
Pablo Picasso

Ο Γερμανός ποιητής, ιστορικός, φιλόσοφος και θεατρικός συγγραφέας είχε ένα συρτάρι γεμάτο με σάπια μήλα στο δωμάτιοintro_schiller_simaniwiz_g όπου εργαζόταν. Έλεγε πως χρειαζόταν την μυρωδιά της αποσύνθεσης για να αισθάνεται την επείγουσα ανάγκη να γράψει.
Friedrich Schiller

Συμπερασματικά, το βιβλίο του Mason Currey έλκει το ενδιαφέρον του, από τις πολλές πληροφορίες που παρέχει για την καθημερινότητα σπουδαίων προσωπικοτήτων από το χώρο κυρίως των τεχνών και των γραμμάτων, παραθέτοντας σε πολλές περιπτώσεις δικές τους κουβέντες, όμως δεν παύει να πέφτει στην παγίδα του τίτλου και να δίνει την εντύπωση μιας βαρετής μονοτονίας στο τρόπο εξιστόρησης των πληροφοριών που παρέχει.

Μετάφραση: Χριστιάνα Μύγδαλη
Εκδόσεις: Key Books, 2014

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.