Νίκος Δραγούμης. Ο ζωγράφος, 1874-1933

Το ονοματεπώνυμο Νίκος Δραγούμης, το πιο πιθανό είναι να μας θυμίζει την οικογένεια Δραγούμη και όχι τυχαία, αφού ο ζωγράφος Νίκος Δραγούμης ήταν γιός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη και αδερφός του πολιτικού και συγγραφέα Ίωνα Δραγούμη.

Παραγνωρισμένος, ο ζωγράφος με την αριστοκρατική καταγωγή και το διάσημο επώνυμο  έμελε να αναμένει 80 και πλέον χρόνια για την πρώτη του ουσιαστικά έκθεση στην Ελλάδα. Το Μορφωτικό ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, λοιπόν δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον ζωγράφο, που αρκετοί αποκάλεσαν «Έλληνα Van Gogh» και όχι άδικα, αφού διαπιστώνει κανείς περιδιαβαίνοντας τα 120 έργα της έκθεσης, ότι το ταλέντο περίσσευε.

Μια βόλτα μέχρι το Μέγαρο Εϋνάρδου, πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένη για την ανακάλυψη ενός ζωγράφου, που αν δεν είχε βασανιστεί για μεγάλο μέρος της ζωής του από ψυχική νόσο, παρ’ όλα αυτά στα σωζόμενα έργα του διαπιστώνουμε μια ζωγραφική σκοπιά, που συναντάμε σε μεγάλους ζωγράφους.

Η είσοδος στην έκθεση που διαρκεί έως τις 18 Ιουλίου είναι ελεύθερη, ενώ στο χώρο της προβάλλεται το ντοκυμαντέρ της Κλεώνης Φλέσσα «Νίκος Δραγούμης, ένας ζωγράφος στη σκιά της ιστορίας».

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.