Νίκος Παναγιωτόπουλος – Το Γονίδιο της Αμφιβολίας

b1826021Η σοφή παροιμία που λέει κάλλιο αργά παρά ποτέ, ήταν ο οδηγός για να διαβάσω σχεδόν δεκαέξι χρόνια μετά το βιβλίο του Νίκου Παναγιωτόπουλου, που δημιούργησε, δικαιολογημένα τόσο θόρυβο με την έκδοση του το 1999 και έχοντας ήδη κυκλοφορήσει σε επτά γλώσσες, πέρα των ελληνικών.
Το γονίδιο της αμφιβολίας –περί αυτού ο λόγος- στηρίζεται σε μια άκρως πρωτότυπη ιδέα, που εξελίσσεται στο μέλλον και δημιουργεί μια δυστοπική ιστορία στα χνάρια του Θαυμαστού Καινούριου Κόσμου του Χάξλευ, του Φαρενάιτ 451 του Μπραντμπερυ και του 1984 του Όργουελ.
Η εν λόγω ιστορία τοποθετείται στις αρχές του 21ου αιώνα, εκεί όπου το τεστ Τσίμερμαν έρχεται να αλλάξει τα τεκταινόμενα γύρω από την τέχνη, αφού με μια απλή εξέταση αίματος διαπιστώνεται αν κάποιος είναι προικισμένος με το γονίδιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο ήρωας του μυθιστορήματος, ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας, που ήδη έχει εκδώσει κάποια βιβλία και έχει γνωρίσει σχετική απήχηση, θα αρνηθεί πεισματικά να υποβληθεί στο τεστ Τσίμερμαν, με συνέπεια να υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της απόφασης του, να παροπλιστεί λογοτεχνικά, -αφού οι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν μόνο όσους επιτυχώς έχουν περάσει το τεστ Τσίμερμαν- και να δημιουργηθεί μια γενικότερη αναστάτωση στη ζωή του. Η εξομολόγηση του την οποία διαβάζουμε γίνεται από το κρεβάτι του νοσοκομείου και ουσιαστικά πρόκειται για την εξιστόρηση της ζωής του συγγραφέα και της εμμονής του με την αμφιβολία για την υποβολή του στο τεστ.
Το βιβλίο του Παναγιωτόπουλου, διαβάζεται ευχάριστα χάρη στην άμεση γλώσσα του και κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον αφού ο χαρακτηρισμός και μόνο ως επιστημονικό μυθιστόρημα το αδικεί.

η έκδοση του 1999

η έκδοση του 1999

Πρόκειται ταυτόχρονα για ένα πολύ εύστοχο σαρκαστικό σχόλιο γύρω από τον κόσμο των βιβλίων, των εκδοτών και των κυκλωμάτων της λογοτεχνίας ευρύτερα. Όπως ειπώθηκε και σε μια κριτική αν το βιβλίο του Παναγιωτόπουλου εκδιδόταν στην αγγλική γλώσσα θα γινόταν σίγουρα παγκόσμιο μπεστ σέλερ.
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο πρωτοεκθόθηκε από τις εκδόσεις Πόλις το 1999, ενώ του δόθηκε μια δεύτερη λογοτεχνική ζωή με την διορθωμένη έκδοση το 2012 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, και από την οποία γνώρισα αυτό το σπουδαίο έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s