Αλέκος Παπαδάτος, Αβραάμ Κάουα, Anni di Donna – Δημοκρατία

b204453Η απεικόνιση ενός σπασμένου αρχαίου αμφορέα στο εξώφυλλο, αποτελεί έναν άκρως επιτυχημένο συμβολισμό σε σχέση με την πολύπαθη και τόσο εύθραυστη έννοια της δημοκρατίας, με την οποία ασχολείται το graphic novel που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ίκαρος με ακριβώς αυτό τον τίτλο. Οι δύο από τους τρείς συντελεστές του βιβλίου είναι ίδιοι με το Logicomix, που κυκλοφόρησε πριν από επτά χρόνια από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, και o λόγος γίνεται για τον Αλέκο Παπαδάτο στο σχέδιο και στη σύλληψη της ιδέας και την Annie Di Donna στο χρώμα, ενώ στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο προστέθηκε το όνομα του Αβραάμ Κάουα, ο οποίος έγραψε το σενάριο του graphic novel.
Το αποτέλεσμα: εξαιρετικό, άρτιο και απολαυστικό για τον αναγνώστη. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται κατά κύριο λόγο στην αρχαία Αθήνα και εξιστορεί την γένεση της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας και το οποίο ζωντανεύει από εικόνες που δίνουν μορφή στους ήρωες και στα μέρη όπου εξελίσσεται η πλοκή. Οι συντελεστές επιλέγουν την ιστορία να την αφηγηθεί ο Λέανδρος, ένας νέος Αθηναίος της εποχής εκείνης, τα γεγονότα της ζωής του οποίου συμπίπτουν με τα ιστορικά δρώμενα της εποχής. Η εξιστόρηση θα λάβει μέρος μια νύχτα πριν την Μάχη του Μαραθώνα, όταν η Αθήνα που βρίσκεται σε πόλεμο ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον στρατό του Δαρείου και στην προσπάθεια να τονωθεί το ηθικό των συντρόφων του πριν ριχτούν στον πόλεμο. Ο Λέανδρος ξεκινάει την αφήγηση του περιγράφοντας την μαρτυρία του σχετικά με την δολοφονία του τυράννου Ίππαρχου και τον χαμό του πολυαγαπημένου πατέρα του που ακολούθησε και συνεχίζοντας αφηγείται την φυγή του από την πόλη των Αθηνών και την παραμονή του στους Δελφούς, όπου γνωρίζει τον αριστοκράτη Κλεισθένη, μια ιστορική μορφή που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ζύμωση της δημοκρατίας. Η Δημοκρατία σμιλεύεται μέσα από εμφύλιες διαμάχες, βίαιες συγκρούσεις, λαϊκές εξεγέρσεις και εντέλει τις μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τα θεμέλια του πολιτεύματος.
Η αναπαράσταση των γεγονότων και η αναβίωση ιστορικών τόπων όπως η Ακρόπολη και το Μαντείο των Δελφών μέσω του σκίτσου είναι παραπάνω από επιτυχημένη, το χρώμα και οι σκιάσεις δίνουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα, ενώ το κείμενο συνδυάζει την ανάλογη λυρικότητα με την προσωπική υπογραφή του δημιουργού.
Προς το τέλος του βιβλίου σημειώνει ο Αβραάμ Καούα: Όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι στο σημερινό πολιτικό κλίμα, ο Λέανδρος νιώθει πως χειραγωγείται από δυνάμεις που δεν μπορεί να ελέγξει ούτε να επηρεάσει. Αγωνίζεται εξίσου ενάντια στην κοινωνική αδικία και τη διαφθορά όσο και ενάντια στις δικές του αβεβαιότητες και τα ελαττώματα του. Και πασχίζει να φτάσει προς ένα ιδεώδες που δεν μπορεί καν να κατονομάσει, μια σύλληψη διφορούμενη, ελαττωματική, εύθραυστη – μα η οποία έχει και κάτι που γεννά ελπίδα· ένα φως μέσα στο σκοτάδι. Πόσο επίκαιρός αλήθεια είναι ο παραπάνω συλλογισμός με την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, όσο και αν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του φωτός και του σκοταδιού.
Η Δημοκρατία αποτελεί ένα εξαιρετικό graphic novel, που πέρα από αναγνωστική απόλαυση, ξεχειλίζει από ιστορία, διδάγματα για το παρελθόν και το μέλλον και προβληματισμό για την πολύπαθη έννοια της ίδιας της δημοκρατίας.

Εκδόσεις: Ίκαρος, 2015

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s