Σάκης Σερέφας – Έξω Χιονίζει

b208174Ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος συγγραφέας Σάκης Σερέφας, με ουκ ολίγα βιβλία στο ενεργητικό του (57 τον αριθμό) και με ενασχόληση σχεδόν με όλα τα είδη του λόγου (ποίηση, θέατρο, πεζογραφία, μελέτες για πόλεις και ειδικότερα για την Θεσσαλονίκη) εκδίδει φέτος μια ιδιαιτέρως εμπνευσμένη νουβέλα, που στο επίκεντρό της βρίσκεται η πόλη της Θεσσαλονίκης κυρίως το 1915, η οποία συνδέεται με την σημερινή με έναν ιδιαιτέρως ευφάνταστο τρόπο.
Η αφήγηση ξεκινάει το 2015, χρονιά που συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την έλευση ξένων στρατιωτών στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δημοτικές αρχές της πόλης, ως ένα είδος επετειακής εκδήλωσης αποφασίζουν να οργανώσουν μια παράδοξη έως μεταφυσική βραδιά, όπου με τη βοήθεια μέντιουμ και του μεταφραστή της θα προσκληθούν στην σκηνή κεντρικού κινηματοθέατρου της πόλης, στρατιώτες που βρέθηκαν στην πόλη πριν από ένα αιώνα με αφορμή το μέτωπο της Θεσσαλονίκης. Πράγματι μπροστά στο κοινό εμφανίζονται τα σχηματοποιημένα εκτοπλάσματα δύο Βρετανών, ενός Γάλλου, ενός Ιταλού, ενός Ρώσου και ενός Ινδού, τα οποία αρχίζουν να αφηγούνται στιγμιότυπα τόσο από την Θεσσαλονίκη του 1915, όσο και σχετικά με τον αγώνα τους για καθημερινή επιβίωση, την διασκέδαση τους και τις σχεδόν σουρεαλιστικές αναμνήσεις τους και όλα αυτά ενώ έξω χιονίζει.
Ο Σερέφας έχοντας μελετήσει ποικίλες πηγές και ημερολόγια στρατιωτών και χρησιμοποιώντας μεταμοντέρνα φόρμα, γράφει αυτή την νουβέλα προσεγγίζοντας την από την σκοπιά των απλών στρατιωτών στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης που κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ειρηνικό. Οι στρατιώτες έχουν τον χρόνο χωρίς να καραδοκεί ο φόβος της σφαίρας να μας εκμυστηρευτούν τις σκέψεις τους, τη μοναξιά τους, τη νοσταλγία για την πατρίδα τους. Από τα καλύτερα σημεία του βιβλίου είναι η αφήγηση της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε την Θεσσαλονίκη το 1917, από τον Ινδό στρατιώτη.
Η σκοπιά που επέλεξε να προσεγγίσει ο συγγραφέας τους έξι στρατιώτες έχει μια σκόπιμη αντιηρωική ματιά και η ολιγοσέλιδη νουβέλα του παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Εκδόσεις: Πόλις, 2016

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s