Christian Wolmar – Υπερσιβηρικός: έως την άκρη του κόσμου

Το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό σιδηρόδρομο, πρέπει να είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία και μια επιδίωξη κάθε επίδοξου ταξιδιώτη και πόσο μάλλον αυτού που λατρεύει τα τρένα. Το ταξίδι των 9.000 περίπου χιλιομέτρων από τη Μόσχα έως το Βλαδιβοστόκ, που διασχίζει όλη την Ρωσία, αποτελεί και το δικό μου όνειρο και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω με τα λεγόμενα του Έρικ Νιούμπι (συγγραφέας του βιβλίου Το Ταξίδι με το Μεγάλο Κόκκινο Τρένο) για αυτό: Δεν υπάρχει σιδηροδρομικό ταξίδι συγκρίσιμου μήκους οπουδήποτε στον κόσμο. Ο Υπερσιβηρικός είναι το μεγάλο ταξίδι με τρένο. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλώς για να περνά η ώρα.
Ο Christian Wolmar, ειδικός σε θέματα μεταφορών, παρουσιάζει στην πρόσφατα μεταφρασμένη και στην χώρα μας μελέτη του, την ιστορία του Υπερσιβηρικού από τη σύλληψη της ιδέας για την κατασκευή του στα χρόνια της τσαρικής αυτοκρατορίας έως και την επέκταση του μετά τον θάνατο του Στάλιν και όταν τα ηνία της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης είχε ο Μπρέζνιεφ. Το βιβλίο του είναι γραμμένο με αμεσότητα και διαβάζεται πολύ εύκολα, παρ’ όλο τον μεγάλο όγκο ονομάτων, πόλεων και χρονολογιών, ταξιδεύοντας τον αναγνώστη νοερά στις σιδηροτροχιές της σιδηροδρομικής γραμμής που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.
Ο συγγραφέας έχοντας ταξιδέψει σε όλο το δίκτυο των ρωσικών σιδηροδρόμων, μας μεταφέρει την εμπειρία του, αλλά κυρίως κάνει μια βουτιά στην πρόσφατη ιστορία με αφορμή τον Υπερσιβηρικό και την τιτάνια προσπάθεια κατασκευής του σε απίστευτα αντίξοες συνθήκες και με φοβερές κακουχίες για τους εργάτες. Το εγχείρημα ήταν μοναδικό για την εποχή και αξίζει να αναφερθεί ότι ολοκληρώθηκε το 1915 το μεγαλύτερο μέρος του σε μόλις δεκαπέντε χρόνια από την έναρξη της κατασκευής του.
Ο Υπερσιβηρικός προσδιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της Ρωσίας, μια και η κατασκευή του αποτέλεσε την αφορμή του Ρωσοιαπωνικού Πολέμου και έπαιξε καίριο ρόλο στο ξέσπασμα της Οκτωβριανής Επανάστασης το 1917. Σημαντικός υπήρξε και ο ρόλος του στην επικράτηση των μπολσεβίκων εναντίον των Λευκών κατά την διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια είναι αυτό που περιγράφει τον Λέων Τρότσκι και το θωρακισμένο τρένο του, το οποίο είχε διαμορφώσει σε κινούμενο αρχηγείο διευθύνοντας τον αγώνα εναντίον των Λευκών. Σημαντικότατος υπήρξε και για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού χάρη σ’ αυτόν ο Στάλιν κατάφερε να μεταφέρει τεράστιο αριθμό αρμάτων μάχης, αεροπλάνων και στρατιωτών προετοιμάζοντας την μεγάλη αντεπίθεση εναντίον των χιτλερικών στρατευμάτων.
Η έκδοση περιλαμβάνει ολιγοσέλιδο μα απαραίτητο φωτογραφικό υλικό που συνοδεύει την ανάγνωση καθώς και πλούσιο παράρτημα με σημειώσεις και βιβλιογραφία και αποτελεί το ιδανικό προοίμιο για τον αναγνώστη, μελλοντικό ταξιδιώτη έως την στιγμή που θα μπορέσει να πραγματοποιήσει το μοναδικό αυτό ταξίδι.

Μετάφραση: Δημήτριος Β. Σταυρόπουλος
Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2016

*μια μικρή οπτική γεύση, κρίνεται απαραίτητη

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s