Pierre Loti – Οι Τρεις Γυναίκες της Κάσμπας

Έχουν περάσει σχεδόν εκατόν σαράντα χρόνια από την δημοσίευση των δύο νουβελών της παρούσας έκδοσης και παρ’ όλα αυτά η ατμόσφαιρα που λαμβάνει ο αναγνώστης με την ανάγνωση τους είναι μοναδική. Ο λόγος γίνεται για τις ιστορίες Οι Τρείς Γυναίκες της Κάσμπας και Η Σουλειμά του γάλλου οριενταλιστή, ναυτικού, περιηγητή και συγγραφέα Pierre Loti. Οι δύο ιστορίες περιλαμβάνονταν στη συλλογή αφηγημάτων με τον γενικό τίτλο Άνθη πλήξης και δημοσιεύτηκαν τον Νοέμβριο του 1882. Κοινός παρανομαστής και των δύο αποτελεί η Αλγερία του 19ου αιώνα, η οποία είναι ο τόπος όπου διαδραματίζονται οι υποθέσεις και οι ντόπιες γυναίκες που και στις δυο νουβέλες ασκούν το επάγγελμα της πόρνης με τις συνέπειες να είναι επικίνδυνες τόσο για αυτές, όσο και για τους άντρες που τις συναναστρέφονται.
Ο Pierre Loti επισκέφτηκε την Αλγερία για πρώτη φορά στα τέλη του 1869, υπηρετώντας στην εκπαιδευτική φρεγάτα Jean Bart στα δεκαεννέα του χρόνια, όπως μας πληροφορεί στην άκρως κατατοπιστική εισαγωγή ο μεταφραστής Φοίβος Ι. Πιομπίνος και έκτοτε την επισκέφτηκε άλλες τρείς φορές. Οι επισκέψεις του αυτές μπόλιασαν τα κείμενα με την μοναδική ανατολίτικη ατμόσφαιρα, η οποία συνθέτει έναν καμβά τόσο αισθησιακό, όσο και σκληρό. Από την άλλη διάχυτη ήταν η θλίψη του για την αλλοίωση και την εξαφάνιση των τοπικών πολιτισμών εξαιτίας της επιβολής του δυτικού τρόπου ζωής και της τεχνολογικής προόδου. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από την Σουλειμά όπου διακρίνει κανείς την αγάπη του συγγραφέα για την αφρικανική ήπειρο και την Αλγερία ειδικότερα, αλλά και μια έντονη νοσταλγία: Αναγνωρίζω τον εαυτό μου εδώ, αναγνωρίζω ότι με περιβάλλει, όλες τις λεπτομέρειες της φύσης τούτης, -όλα αυτά τα αραβικά λουλουδάκια,- τις κόκκινες γλαδιόλες, τους μυρωδάτους σκίνους, τα πλατύφυλλα μαβιά τριαντάφυλλα, τις κίτρινες μαργαριτούλες και τα ψηλά αγρωστοειδή· όλα τα φυτά, όλες τις ευωδίες αυτής της χώρας, τα πάντα, τις αδρές γραμμές των βουνών, τους μεγάλους κόκκινους βράχους του Μαραμπού και, πέρα εκεί, το ακρωτήρι του Μέρς-ελ-Κεμπίρ, που χαμηλώνει και χάνεται μες στην γαλάζια θάλασσα, όπως η καμπουριαστή ράχη μιας δρομάδας· μα πάνω απ’ όλα αναγνωρίζω και αγαπώ αυτό –δεν ξέρω τι- το αψύ κι ακαθόριστο που είναι η Αφρική!…
Οι εκδόσεις Θίνες επέλεξαν και πολύ σωστά συμπεριέλαβαν τις δύο αυτές ιστορίες στην παρούσα έκδοση προσκαλώντας τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι στην Αλγερία των τελών του 19ου αιώνα που έχει πλέον χαθεί. Η υπόθεση της πρώτης νουβέλας με τίτλο Οι Τρείς Γυναίκες της Κάσμπας εκτυλίσσεται στο Αλγέρι. Εκεί όπου έξι ναύτες σε άδεια εξόδου, αφού περιδιαβαίνουν το εξωτικό, κοσμοπολίτικο και πολύβουο κέντρο της πόλης, οδηγούνται στα στενά σοκάκια της κάσμπας, του ιστορικού κέντρου δηλαδή, όπου τρείς από την ομάδα των έξι θα τελειώσουν τη νύχτα τους στο σπίτι τριών εκδιδόμενων γυναικών, ενώ οι υπόλοιποι θα αναμιχθούν σε μια νυχτερινή περιπέτεια με τραγική κατάληξη. Την τραγική τύχη ενός κοριτσιού, της Σουλειμά –που θα δώσει τον τίτλο στη νουβέλα- αφηγείται ο συγγραφέας-αφηγητής στη δεύτερη ιστορία. Στην Σουλειμά ακολουθούμε την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που ο ήρωας-αφηγητής γνώρισε στην αλγερινή πόλη Οράν ως ξυπόλυτο κορίτσι και την οποία θα συναντήσει δέκα χρόνια αργότερα σαγηνεμένος από τα θέλγητρά της, ερχόμενος αντιμέτωπος με το δύσκολο ριζικό της.
Τα βιβλίο του Pierre Loti, θα μπορούσε να διαβαστεί ποικιλοτρόπως. Ως ένα κλασσικό ανάγνωσμα, ως ταξιδιωτική λογοτεχνία, ως ένα είδος χρονικού και μαρτυρίας. Όπως και να το δει ο αναγνώστης πρόκειται για απολαυστικό βιβλίο, στο οποίο συντελούν τόσο η διαφωτιστική εισαγωγή, όσο και το εξαντλητικό χρονολόγιο της ζωής του Loti και η πληθώρα σημειώσεων.

Μετάφραση: Φοίβος Ι. Πιομπίνος
Εκδόσεις: Θίνες, 2016

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.