Gaston Leroux – Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα

Το σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα και ιδίως το σκανδιναβικό κρατούν τη μερίδα του λέοντος στις λίστες των εκδιδόμενων βιβλίων των ελλήνων εκδοτών. Παρ’ όλα αυτά η έκδοση ενός βιβλίου, όπως Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα μόνο απαρατήρητη δεν θα μπορούσε να περάσει και αυτό γιατί αν και η πρώτη έκδοση εντοπίζεται περίπου έναν αιώνα πριν, τα συστατικά που συνθέτουν την υπόθεση αποτελούν τη βάση για το καλό αστυνομικό μυθιστόρημα.
Ο Gaston Leroux, είναι ευρύτερα γνωστός για το βιβλίο του Το φάντασμα της Όπερας, το οποίο διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, έγινε μιούζικαλ και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Νωρίτερα από την έκδοση του το 1910 είχε προλάβει να εκδώσει δύο αστυνομικά μυθιστορήματα, το Μυστήριο του Κίτρινου Δωματίου και Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα με ήρωα τον δημοσιογράφο-ντετέκτιβ Ζοζέφ Ρουλεταμπίλ, ο οποίος διαθέτει το ταλέντο και την ικανότητα να λύνει αδιέξοδες υποθέσεις, αναλύοντας λογικά ένα γεγονός όταν οι άλλοι δεν μπορούν. Ένα ταλέντο που από μικρή ηλικία είχε φανεί: Εφάρμοζε την επαγωγική λογική στην καθημερινή του ζωή, όπως και στις σπουδές του… τίποτα δεν ήταν απλούστερο γι’ αυτόν από το να βρει οποιοδήποτε χαμένο ή κρυμμένο αντικείμενο – ακόμη κι αν είχε κλαπεί.
Η υπόθεση που καλείται να λύσει ο πανούργος Ρουλεταμπίλ στο βιβλίο Το Άρωμα της Γυναίκας με τα Μαύρα, έχει άμεση συνάφεια με την υπόθεση του Μυστηρίου του Κίτρινου Δωματίου και είναι καλό ο αναγνώστης να το έχει διαβάσει πρώτα αφού εδώ συναντάμε τους ίδιους ήρωες και η ιστορία ξετυλίγεται δύο χρόνια κατόπιν της λύσης του μυστηρίου του πρώτου βιβλίου. Ο αφηγητής Σενκλέρ, μας εξιστορεί το παρελθόν του Ρουλεταμπίλ και της οικογένειας που ποτέ δεν γνώρισε, η ανάμνηση του οποίου από μια γυναίκα που τον είχε αγκαλιά ξυπνάει από ένα μεθυστικό άρωμα: Πράγματι ήταν ένα άρωμα γεμάτο θλίψη – σαν το άρωμα ενός μοναχικού λουλουδιού, το οποίο είναι καταδικασμένο να μην το δει κανείς. Ήταν μια ευωδιά που έκανε τη φαντασία μου να καλπάσει, ένα γλυκό, απαλό και επίμονο άρωμα, το οποίο συνεπήρε τις αισθήσεις μου με το που μύρισα. Τι παράξενο άρωμα! Και δεν το είχα προσέξει νωρίτερα, αν και είχα συναντήσει τη Γυναίκα με τα Μαύρα εκατοντάδες φορές, αλλά τώρα μπορούσα να το μυρίσω παντού και ήξερα πως θα με συνόδευε μέχρι το τέλος της ζωής μου, γιατί όταν κάποιος καταφέρει να συλλάβει αυτή τη θεία ευωδιά, είναι σίγουρο πως θα τη θυμάται μέχρι να κλείσει τα μάτια του για στερνή φορά. Ο δημοσιογράφος ρίχνει γέφυρες με το παρόν χάρη στη μυρωδιά του αρώματος και η Γυναίκα με τα Μαύρα, που ακούει στο όνομα Ματίλντ Στάγκερσον παντρεύεται τον αγαπημένο της Ρομπέρ Νταρζάκ, έπειτα από το αίσιο μα όχι τόσο αναίμακτο τέλος της περιπέτειας του Μυστηρίου του Κίτρινου Δωματίου και τον πνιγμό του παραλίγο δολοφόνου Φρεντερίκ Λαρσάν.
Ο γάμος και το γαμήλιο ταξίδι είναι η αφετηρία της υπόθεσης μυστηρίου που θα κληθεί να λύσει ο Ρουλεταμπίλ, ιδίως όταν θα λάβει από την Ματίλντ, ένα λακωνικό, αλλά απόλυτα σαφές σημείωμα με την φράση Σώστε μας. Αν και νεκρός ο Λαρσάν, μια αόρατη απειλή κατακλύζει την Ματίλντ, υποψία που δεν θα πάψει να υφίσταται, ακόμη και όταν το σκηνικό της υπόθεσης μεταφερθεί σε ένα περίκλειστο μεσαιωνικό κάστρο της Κυανής Ακτής, όπου είναι δύσκολο κανείς να εισβάλει, πόσο μάλλον να εκδηλώσει την απειλή του.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Leroux με τις διαρκείς ανατροπές και το εντεινόμενο σασπένς είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και όσο κορυφώνεται η πλοκή. Οι υποψίες περιστρέφονται εντέχνως σε όλα τα πρόσωπα της υπόθεσης, ενώ το ίδιο εύκολα θα μπορούσαν όλοι να είναι αθώοι. Το μυστήριο εντείνεται από το περίκλειστο κάστρο, που πολύ ορθά εντάσσεται στην πλοκή, όπου όλα είναι ελεγχόμενα, αλλά και όλα είναι πιθανά. Την λύση σε όλα τα περίεργα και παράδοξα που θα συμβούν θα την δώσει ο Ρουλεταμπίλ με την οξύνοια του και έως τότε ο αναγνώστης διαβάζει με μεγάλη απόλαυση μια κλασσική αστυνομική ιστορία στα χνάρια του Arthur Conan Doyle και της Agatha Christie, της οποίας τα βιβλία εκδόθηκαν αρκετά χρόνια μετά.

Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις: Διόπτρα, 2016

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s