Can Dundar – Μας Συνέλαβαν!

Είμαι πάνω απ’ όλα δημοσιογράφος. Προσπαθώ κάνοντας τη δουλειά μου να πω την αλήθεια, να αποκαλύψω –προσοχή, όμως, πάντα με στοιχεία απολύτως τεκμηριωμένα- αυτά που η εξουσία προσπαθεί να αποκρύψει. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό η κοινωνία να γνωρίζει. Δυστυχώς, το να λες την αλήθεια δεν είναι η πιο εύκολη αποστολή στις μέρες μας. Στην Τουρκία έχουμε μια καταπιεστική κυβέρνηση που στηρίζεται στα ψέματα και μισεί την αλήθεια. Προσωπικά βρίσκομαι στην απέναντι όχθη… Η Τουρκία είναι σήμερα η πιο μεγάλη φυλακή δημοσιογράφων στον κόσμο δήλωνε μεταξύ άλλων ο τούρκος δημοσιογράφος  Can Dundar, σε συνέντευξη του στην Τέτα Παπαδοπούλου τον Μάρτιο του 2017, σχεδόν ένα χρόνο μετά την αποφυλάκιση του από τις τουρκικές φυλακές.
Όλα θα ξεκινήσουν τον Μάιο του 2015, όπου πραγματοποιείται στα γραφεία της εφημερίδας Τζουχμουριέτ –αντιπολιτευόμενης με την κυβέρνηση- μια κρίσιμη σύσκεψη των συντακτών για την δημοσίευση ή συγκάλυψη ενός κυβερνητικού μυστικού που είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τα τεκμήρια (εικόνες και video) είναι αδιάψευστα: χωροφύλακες σταματάνε φορτηγό της ΜΙΤ για έλεγχο και στην επικείμενη έρευνα αποκαλύπτεται ότι πίσω από τα προσεχτικά τοποθετημένα κιβώτια φαρμάκων, βρίσκεται βαρύς οπλισμός και πυρομαχικά, τα οποία έχουν ως τελικό προορισμό την Συρία και πιο συγκεκριμένα την Αλ Κάιντα και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Η απόφαση που λαμβάνεται είναι η άμεση δημοσίευση της κυβερνητικής πλάνης, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναδιπλώνεται και μετά την αρχική άρνηση του να παραδέχεται την αλήθεια της είδησης και ταυτόχρονα να εξαπολύει επίθεση κατά της εφημερίδας Τζουχμουριέτ και του αρχισυντάκτη της, του Can Dundar. Ο Ερντογάν υποβάλει προσωπικά μήνυση, ζητώντας να επιβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή ποινή σε έναν δημοσιογράφο, όχι για ένα θέμα που συνδέεται άμεσα μ’ αυτόν. Εν τέλει τον Νοέμβριο του 2015 συλλαμβάνονται ο αρχισυντάκτης Can Dundar και ο υπεύθυνος γραφείου τύπου της εφημερίδας Τζουχμουριέτ στην Άγκυρα Erdem Gul, τους απαγγέλλονται κατηγορίες για κατασκοπεία, αποκάλυψη κρατικών μυστικών και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παραμένουν για τρεις μήνες προφυλακιστέοι στη φυλακή της Συληβρίας, εκεί όπου φυλακίζονται οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς που εναντιώνονται στην κυβέρνηση του Ερντογάν.
Το Μας Συνέλαβαν!, αποτελεί όπως υποδηλώνει ο τίτλος, την συγκλονιστική προσωπική μαρτυρία του Can Dundar για τους τρείς μήνες που πέρασε στην φυλακή. Καθώς έβγαινα από την πόρτα του δικαστηρίου, ήξερα πως έμπαινα σε μια νέα εποχή της ζωής μου –βάδιζα από την ελευθερία στην αιχμαλωσία αναφέρει ο δημοσιογράφος οδηγούμενος στην φυλακή, όπου απομονωμένος γράφει αυτό το βιβλίο-ημερολόγιο. Μέσα από το κελί του αρχίζει να κρατάει σημειώσεις, κάνοντας μια αναδρομή των γεγονότων που τον οδήγησαν στη φυλακή, της δημοσίευσης του άρθρου σχετικά με το κυβερνητικό μυστικό, της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερτνογάν, του διλλήματος του να μείνει ή να φύγει από την Τουρκία, της βράβευσης της Τζουχμουριέτ με το βραβείο Ελευθερίας του Τύπου του 2015. Η φυλάκιση του και η καθημερινότητα στην φυλακή καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος του βιβλίου, με τις αναφορές στις επισκέψεις που δέχεται, στο κίνημα συμπαράστασης σχετικά με την αποφυλάκιση του στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο, στις σκέψεις που τον κατακλύζουν σχετικά με την απομόνωση και την λογοτεχνία, να πλαισιώνουν την αφήγηση, ενώ ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το γράμμα που λαμβάνει από τον γιό του, όσο είναι ακόμη φυλακισμένος.  Εν τέλει στις 26 Φεβρουαρίου του 2016 ο Can Dundar και ο Erdem Gul αποφυλακίζονται από τις φυλακές της Συληβρίας, λίγο πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, ενώ σήμερα ο Dundar ζει αυτοεξόριστος στην Γερμανία, με ένα ένταλμα σύλληψης να εκκρεμεί εις βάρος του.
Το Μας Συνέλαβαν!, αξίζει και πρέπει να διαβαστεί, διότι αποτελεί πέρα από μαρτυρία ενός δημοσιογράφου και μια έκκληση για την ελευθεροτυπία και την δημοκρατία που βρίσκονται στον πάγο στη γείτονα χώρα, ενώ από την άλλη είναι ιδιαίτερα επίκαιρο με όλα αυτά που συμβαίνουν στη Τουρκία και ιδίως κατόπιν της σουλτανικής ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Κριτική, 2017

Πρώτη δημοσιεύση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s