Τάσος Ζαφειριάδης, Γιάννης Παλαβός, Θανάσης Πέτρου – Γρα-Γρου

Η ελληνική βιβλιογραφία των graphic novels εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες και πολύ φιλόδοξες δουλειές. Το εξαιρετικό Γρα-Γρου είναι μια εξ αυτών. Ο Τάσος Ζαφειριάδης και Γιάννης Παλαβός στο κείμενο και ο Θανάσης Πέτρου στο σχέδιο, ξανασυνεργάζονται έπειτα από το 2011  (Το Πτώμα, Jemma Press) και το αποτέλεσμα όχι μόνο τους δικαιώνει, αλλά στέκει ψηλά τόσο στην πρωτοτυπία, όσο και στην αισθητική.
Με το περίεργο όνομα Γρα-Γρου, ονομαζόταν το εστιατόριο, που βρισκόταν στις Καστανιές Ημαθίας και χτίστηκε το 1925, στο δρόμο από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Η διαδρομή με τις  φειδωτές στροφές οδηγούσε σε αγκομαχητό τα αυτοκίνητα και έτσι το εστιατόριο βαφτίστηκε από τον θόρυβο που έκαναν οι μηχανές των αυτοκινήτων στην ανηφόρα του Βερμίου.
Στην ιστορία λοιπόν του graphic novel, κυρίαρχο ρόλο παίζει το ομώνυμο εστιατόριο-μαγειρίο, το οποίο τερμάτισε την λειτουργία του το 2004, όταν δόθηκε στη κυκλοφορία η Εγνατία Οδός και λίγο μετά κατεδαφίστηκε. Στο χιονισμένο και ερημικό λοιπόν Γρα-Γρού, θα φτάσει μια μέρα, η Σοφία. Μια κοπέλα που είχε δει στα όνειρα της το μέρος και την οποία θα φιλοξενήσει ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου. Πίσω από το εστιατόριο υπάρχει ένα τοξωτό γεφύρι, χαμένο συνεχώς στην ομίχλη, του οποίου η απέναντι πλευρά δεν διακρίνεται. Ένα πέρασμα από την Κεντρική στη Δυτική Μακεδονία. Ένα πέρασμα από το παρόν στο παρελθόν, σε ένα κόσμο θρύλων και δοξασιών. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, παραμένει σαν άλλος κλειδοκράτορας και φύλακας του περάσματος. Πολλοί από τους χαρακτήρες της ιστορίας βρίσκονται σε ένα ατέρμονο δίλλημα, για το πότε και αν περάσουν το γεφύρι, το οποίο δεν έχει γυρισμό. Τα γεγονότα που παρεμβάλλονται στην αφήγηση και έχουν σχέση με το γεφύρι, όπως ο ερχομός ενός στρατιώτη από το παρελθόν και η ιστορία της κατασκευής της γέφυρας, κατά παραγγελία ενός σπουδαίου σουλτάνου εμπλουτίζουν με μεγάλο ενδιαφέρον την ιστορία.
Οι συντελεστές του graphic novel, επιλέγουν εύστοχα να αναπτύξουν μια ατμοσφαιρική ιστορία, η οποία έχει βαθύτατες ρίζες στην ελληνική παράδοση και ξεχειλίζει από σεβασμό στην ελληνική επαρχία. Συνδυάζοντας στοιχεία φαντασιακού, κυρίως με την προσθήκη του μυστήριου και παράξενου γεφυριού, απογειώνουν την ιστορία και από κοινότυπη την αναγάγουν σε σπουδαία. Οι διάλογοι είναι λιτοί, σύντομοι, κοφτοί, δίνοντας έμφαση έτσι σε όσα δεν μπορούν να ειπωθούν, αλλά κρύβονται πίσω απ’ τις κουβέντες. Το σχέδιο και οι χρωματισμοί του Θανάση Πέτρου, είναι απόλυτα ταιριαστοί με την ιστορία και το μυστήριο που κρύβει αυτή. Τα χρώματα είναι μουντά όπως μαρτυρά και το εξώφυλλο και αρμονικά με το χειμωνιάτικό τοπίο και την ατμόσφαιρα που σκεπάζει την ιστορία.
Από τα πλέον πρωτότυπα εγχειρήματα είναι το γεγονός ότι η ιστορία ντύνεται με ένα soundtrack πρωτότυπης μουσικής που έγραψε ο Μιχάλης Σιγανίδης ειδικά για την ιστορία. Σκανάροντας το QR code του εσώφυλλου ή με μια επίσκεψη στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων Ίκαρος ο αναγνώστης μπορεί να ακούσει την μουσική, γιατί όχι διαβάζοντας, το πολύ ψηλής αισθητικής graphic novel Γρα-Γρου. Εξαιρετικό και απαραίτητο.

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.