Φίλιππος Φιλίππου – Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας

Η άνθηση της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας τα τελευταία χρόνια και ιδίως με την έλευση του 21ου αιώνα είναι αδιαμφησβήτητη. Ο όγκος των αστυνομικών μυθιστορημάτων που εκδίδονται αυξάνεται διαρκώς, ολοένα περισσότεροι συγγραφείς ασχολούνται με το αστυνομικό μυθιστόρημα, ιδρύθηκε η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ), ενώ προσφάτως έκανε την εμφάνιση του η επιθεώρηση αστυνομικής λογοτεχνίας με τίτλο The Crimes and Letters Magazine (CLM). Ως φυσική απόρροια όλων αυτών εν έτη 2018 εκδόθηκε η πρώτη Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας από τον Φίλιππο Φιλίππου, συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, κριτικό βιβλίων, κυρίως αστυνομικής λογοτεχνίας και ιδρυτικό μέλος της ΕΛΣΑΛ.
Το βιβλίο του Φιλίππου έρχεται να καλύψει ένα κενό στην βιβλιογραφία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας και να δώσει έναυσμα για τους μελλοντικούς μελετητές της. Είναι γραμμένο με γλώσσα απλή, διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεν κουράζει παρά τον μεγάλο όγκο πληροφοριών και απευθύνεται σε όλους τους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας, χωρίς να εξειδικεύει επιστημονικά. Εισαγωγικά ο συγγραφέας αναφέρει σχετικά: Το βιβλίο τούτο δεν είναι επιστημονική μελέτη, αλλά μια προσπάθεια καταγραφής της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας –που έκανε τα πρώτα της βήματα στις αρχές του εικοστού αιώνα-, σε συνάρτηση με το έργο του εισηγητή της στην Ελλάδα, του Γιάννη Μαρή… Το έργο είναι ο καρπός μιας πολύχρονης έρευνας σε βιβλιοθήκες. Η έρευνα δεν είχε φιλολογικό χαρακτήρα, οπότε ο συγγραφέας του παρόντος πονήματος δεν θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει καταστάσεις, ούτε να σχολιάσει συστηματικά τα ευρήματα: απλώς τα καταγράφει.
Οι πρώτες εισαγωγικές σελίδες του βιβλίου περιλαμβάνουν μια σύντομη, περιεκτική και ουσιαστική αναδρομή στην γέννηση της αστυνομικής λογοτεχνίας με παράλληλη καταγραφή των κυριότερων εκπροσώπων της. Κατόπιν γίνεται αναφορά στην δημοσίευση στις εφημερίδες της εποχής στην Ελλάδα, ιστοριών περιπέτειας με ήρωες ληστές, καθώς και των πρώτων μυθιστορημάτων με αστυνομική πλοκή, για να ακολουθήσουν έπειτα τα περιοδικά Μάσκα και Μυστήριο με τη δημοσίευση αστυνομικών ιστοριών την δεκαετία του ’30. Η δημοσίευση της ιστορίας της Ελένης Βλάχου με τίτλο Το μυστικό της ζωής του Πέτρου Βερίνη σε συνέχειες στην Καθημερινή το 1938 είναι σημαντικό γεγονός για την αστυνομική λογοτεχνία, ενώ εν μέσω της κατοχής παρατηρείται άνθηση περιοδικών που δημοσιεύουν πληθώρα εγχώριων και ξένων ιστοριών.
Ένα μεγάλο μέρος του βιβλίου, είναι αφιερωμένο στον πατέρα της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Γιάννη Μάρη, όπως μαρτυρά και το παραπάνω εισαγωγικό σημείωμα, αλλά και ο υπότιτλος του βιβλίου ο Γιάννης Μαρής και οι άλλοι. Οι πληροφορίες που δίνονται για τη ζωή και το έργο έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και βοηθάνε τον αναγνώστη να ρίξει μια διεξοδική ματιά στην προσωπική και συγγραφική ζωή του Μαρή. Έτσι διαβάζουμε για την αντιστασιακή δράση του Μαρή, την δημοσιογραφική του δουλειά στις εφημερίδες, τις επιρροές του από τον σπουδαίο George Simenon και την εμφάνιση του αστυνόμου Μπέκα, την αγάπη του για τον κινηματογράφο και τις μεταφορές των βιβλίων του στη μεγάλη οθόνη, την θεματολογία των βιβλίων του. Αναφορά μεταξύ άλλων γίνεται στους Μαράκη και Μαρκάκη, που μαζί με τον Μαρή υπήρξαν οι πρωτοπόροι του αστυνομικού είδους στον ελληνικό τύπο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι πληροφορίες γύρω από την μετάδοση των αστυνομικών ιστοριών από το ραδιόφωνο και το ανέβασμα τους στο θεατρικό σανίδι, όσο και κατόπιν με την εμφάνιση της τηλεόρασης, όπου οι αστυνομικές ιστορίες εισβάλλουν στην μικρή οθόνη, γυρίζονται σίριαλ, κάποιά εκ των οποίων βασίζονται σε βιβλία του Μαρή. Μικρότερη αναφορά γίνεται για του σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας, την αυξανόμενη εκδοτική παραγωγή μετά τη δεκαετία του 1990 και την εμφάνιση του Πέτρου Μάρκαρη.
Το βιβλίο του Φιλίππου παράλληλα ρίχνει κλεφτές ματιές στην ελληνική κοινωνία και αναφέρεται στις συνθήκες ζωής της δεκαετίας του ’50 έπειτα από μια εμπόλεμη δεκαετία, με αναφορές στα διεθνή γεγονότα της εποχής, στην πολιτιστική εξέλιξη και στην διασκέδαση του κόσμου με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά.
Ως εκ τούτου η Ιστορία της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας διαβάζεται ποικιλοτρόπως και ιδιαίτερα απολαυστικά. Δεν απευθύνεται μόνο στους αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας, αλλά σε ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Η συγκέντρωση του υλικού από τον Φιλίππου ήταν χρονοβόρα (σχεδόν είκοσι χρόνια) και κοπιαστική, αλλά το αποτέλεσμα που έχει στα χέρια του ο αναγνώστης τον δικαιώνει. Ένα βιβλίο, που διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα μνημονεύτε μελλοντικά.

Εκδόσεις: Πατάκη, 2018

Πρώτη δημοσιέυση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.