Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης – Η ιδιωτική μου αντωνυμία

Τα τελευταία χρόνια, η μικρή φόρμα στην ελληνική λογοτεχνία κερδίζει όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των αναγνωστών και την εμπιστοσύνη των εκδοτών, που δειλά δειλά, αλλά και πιο συχνά επενδύουν και εκδίδουν αξιόλογα βιβλία.
Ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία αυτής της κατηγορίας και ανάμεσα στα καλύτερα της χρονιάς που σε λίγο μας αφήνει, είναι Η ιδιωτική μου αντωνυμία του Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη, που κυκλοφόρησε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για συλλογή 145 μικρών πεζών και μινιατουρών (όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο), που χωρίζονται σε εννέα μέρη, όσα και τα είδη των αντωνυμιών.
Οι ιστορίες έχουν έντονο αυτοβιογραφικό χαρακτήρα συνομιλώντας με το χρόνο, και ταξιδεύοντας τον αναγνώστη στις δεκαετίες του ’70, ’80, ’90 στην ελληνική επαρχία και κυρίως σε ένα αγροτικό χωριό της Μακεδονίας. Ο συγγραφέας στα κείμενα του αναμετριέται με τον εαυτό του, με τον απολογητικό και εξομολογητικό τόνο να είναι διακριτός σε αρκετά απ’ αυτά. Συνομιλεί με τις λέξεις, με τα γραπτά του και τις μνήμες: Ανασκαλεύω μνήμες τις πολύ βραδινές ώρες. Κάτι σπασμένα μάρμαρα, κολόνες, μετόπες, ανάγλυφες ζωοφόρους και ψηφιδωτά. Από ιδιωτικούς ναούς συλημένους απ’ τον χρόνο, τους αρχαιοκάπηλους και τους νέους φανατικούς της πίστης. Κάθομαι ύστερα και ξεδιαλέγω τα ευρήματα (Η αρχαιολογία της μνήμης μου). Στοχάζεται γύρω από την γραφή και συγγραφή και εξομολογείται: Γράφω πάει να πει εκτίθεμαι. Εκτίθεμαι πάει να πει περιφέρομαι. Περιφέρομαι πάει να πει τριγυρνάω. Τριγυρνάω πάει να πει αλητεύω. Εν ολίγοις και για να μην το πολυβασανίζω, γράφω πάει να πει αλητεύω (Γράφω).
Το βιβλίο του Χατζημωυσιάδη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σαν σύλληψη, αλλά βεβαίως και ως περιεχόμενο με τα κείμενα, που περιλαμβάνει. Με γλώσσα δουλεμένη, προκαλεί συγκίνηση, ανασύρει μνήμες που λίγο πολύ αρκετοί απ’ εμάς έχουμε ζήσει στην ελληνική επαρχία και διαβάζεται είτε μεμονωμένα, ιστορία, την ιστορία είτε στο σύνολο του, με μεγάλη αναγνωστική ένταση και απόλαυση.

Εκδόσεις: Κίχλη, 2018

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.