Theodore Dreiser – Η Κάρι μας

Η εκδοτική σειρά των εκδόσεων Gutenberg, με γενικό τίτλο Orbis Literae-Editio Minor έχει συνδεθεί με βιβλία υψηλής αναγνωστικής απόλαυσης και απ’ τον κανόνα αυτό δεν θα μπορούσε να αποκλίνει  το νέο βιβλίο της σειράς, που εκδόθηκε την Άνοιξη του 2018 και ονομάζεται Η Κάρι μας. Πρόκειται για το μυθιστόρημα του Theodore Dreiser, ένα σπουδαίο ρεαλιστικό ανάγνωσμα, που γράφτηκε στην αυγή του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 1899, έως τον Μάρτιο του 1900 και που σχεδόν εκατόν είκοσι χρόνια μετά διαβάζεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και λόγω του θέματος του, αλλά κυρίως γιατί παραμένει διαχρονικό.
Η Κάρι –η ηρωίδα της ιστορίας- στα δεκαοχτώ της χρόνια ξεκινάει με το τρένο να έρθει στο Σικάγο από το μικρό χωρίο στο οποίο ζει: Όταν η Καρολίνα Μπίμπερ επιβιβαζόταν στο απογευματινό τρένο για το Σικάγο, όλη της η περιουσία αποτελούνταν από ένα μικρό μπαούλο φυλαγμένο στο βαγόνι των αποσκευών, μια φτηνή τσάντα (δέρμα κροκοδείλου ιμιτασιόν) με λίγα γυναικεία μικροπράγματα, λίγο φαγητό σ’ ένα χαρτόκουτο κι ένα δερμάτινο κίτρινο πορτοφόλι όπου βρισκόταν το εισιτήριο της, ένα χαρτάκι με την διεύθυνση της αδελφής της στην οδό Βαν Μπούρεν και τέσσερα δολάρια. Ήταν Αύγουστος του 1889. Η κοπέλα ήταν δεκαοχτώ χρονών, ζωηρή, ντροπαλή και γεμάτη απ’ τις αυταπάτες της άγνοιας και της νιότης της. Ο προορισμός της είναι το σπίτι της αδελφή της και του άντρα της που ζουν εκεί. Ψάχνει και τελικά βρίσκει δουλειά μετά από έντονη αναζήτηση, μα η εργασία της είναι εξοντωτική, τα λεφτά λίγα και οι υλικές προκλήσεις στις βιτρίνες των καταστημάτων του Σικάγο πολλές. Η συνάντηση της με τον Ντρουέ –που είχε γνωρίσει στο τρένο- την βοηθάει να αποκτήσει όσα βλέπει στους δρόμους της μεγαλούπολης, συγκατοικεί μαζί του και στήνει ένα νέο σπιτικό. Η γνωριμία όμως με τον Χάρστγουντ, έναν διευθυντή μπαρ με αρκετή περιουσία, θα την γοητεύσει και μαζί του θα ξεκινήσει για την Νέα Υόρκη. Εκεί κάνει ένα νέο ξεκίνημα με τον Χάρστγουντ, τα λεφτά του οποίου εξανεμίζονται και οι προσπάθειες του για εύρεση δουλειάς στέφονται με αποτυχία. Η Κάρι θα σταδιοδρομήσει ως ηθοποιός και το άστρο της θα λάμψει. Οι δύο τους χωρίζουν και ο Χάρστγουντ βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την απόλυτη ένδεια, κυκλοφορώντας ρακένδυτος και προσπαθώντας να επιβιώσει, ζητιανεύοντας.
Το στοιχείο που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον στο βιβλίο του Dreiser είναι οι δύο πόλεις όπου εξελίσσεται η πλοκή, δηλ. το Σικάγο και η Νέα Υόρκη και οι οποίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι δύο πόλεις, ζωντανεύουν κατά την ανάγνωση, με την ατμόσφαιρα της εποχής, τα θέατρα, τα καταστήματα, τα εργοστάσια, τα ακριβά ξενοδοχεία και την μεγάλη ανισότητα ανάμεσα στην επίδειξη του πλούτου των ευκατάστατων κατοίκων και στην ανέχεια των φτωχών και τις ουρές των αστέγων. Η πένα του Dreiser το κάνει αυτό, επιδέξια∙ αξιοποιώντας την δημοσιογραφική του ιδιότητα, αποτυπώνει στην γραφή του τους ρυθμούς της καθημερινότητας, τους ανθρώπους που βαδίζουν στον δρόμο, που πηγαίνουν στην εργασία τους, που διασκεδάζουν στα κέντρα και στα θέατρα της εποχής, δίνοντας στο μυθιστόρημα του, την γοητευτική ματιά του χρονογραφήματος.
Το βιβλίο του Dreiser στην πατρίδα του γνώρισε πολλές επιθέσεις και μεγάλη πολεμική ως προς την έκδοση του. Παρ’ όλα αυτά όταν εκδόθηκε το 1901 στη Αγγλία η υποδοχή ήταν ενθουσιώδης με χαρακτηρισμούς όπως έργο ύψιστης δύναμης, ακριβώς όπως η ίδια η ζωή και μεγάλο, με όλη τη μεγαλοσύνη της χώρας που το γέννησε. Συμφωνώντας τουλάχιστον με τα πιο πάνω, θα συμπλήρωνα ότι Η Κάρι μας διαβάζεται ανελλιπώς και απνευστί, χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τα διαχρονικά βιβλία όπως αυτό.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το βιβλίο συνοδεύεται από εκτενέστατη εισαγωγή της μεταφράστριας Έλλης Φιλοκύπρου, που καλό θα ήταν να διαβαστεί κατόπιν της ανάγνωσης του μυθιστορήματος.

Μετάφραση: ‘Ελλη Φιλοκύπρου
Εκδόσεις: Gutenberg, 2018

Πρώτη έκδοση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.