Scott Kelly – Αντοχή: ένας χρόνος στο διάστημα, μια ζωή ανακαλύψεων

Ως παιδί έκανα ριψοκίνδυνα πράγματα, όχι επειδή ήμουν τόσο τολμηρός αλλά γιατί οτιδήποτε άλλο μου φαινόταν βαρετό. Πηδούσα από ύψη, τρύπωνα παντού, δεχόμουν προκλήσεις, έτρεχα με πατίνια, γλιστρούσα, κολυμπούσα, έτρωγα τούμπες, τις περισσότερες φορές με κίνδυνο της ζωής μου. δηλώνει ο Scott Kelly στο ξεκίνημα του βιβλίου του, που φέρει τον τίτλο Αντοχή και αναφέρεται κυρίως στην παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ).
Οι τίτλοι που συνοδεύουν τον Αμερικανό αστροναύτη, είναι ουκ ολίγοι και είναι ως επί το πλείστων εντυπωσιακοί: πρώην στρατιωτικός πιλότος μαχητικών και πιλότος δοκιμών, μηχανικός, απόστρατος σμήναρχος της Αεροπορίας, βετεράνος αστροναύτης με τέσσερις διαστημικές πτήσεις στο ενεργητικό του, διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) σε τρείς αποστολές και ο Αμερικανός αστροναύτης με την μεγαλύτερη συνεχή παρουσία στον ΔΔΣ, 342 ημέρες. Από την αναφορά και μόνο των πιο πάνω καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξιστόρηση της ζωής του Scott Kelly, η οποία θα έλεγα ότι διαβάζεται ως μια συγκλονιστική περιπέτεια πάνω και έξω από τις ανθρώπινες δυνατότητες.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια με την αφήγηση να ακουμπάει από την μια στη συγκλονιστική εμπειρία παραμονής στον ΔΔΣ για ένα χρόνο και από την άλλη να ανασύρει μνήμες του Kelly από την παιδική του ηλικία, τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, την εκπαίδευση του ως πιλότος, έως την ένταξη του στη Nasa. Η εξιστόρηση λοιπόν ξεκινάει ανάποδα, με την επιστροφή του Kelly στο σπίτι του, έπειτα από τον ένα συνεχόμενο χρόνο παραμονής στο ΔΔΣ, με την περιγραφή της πολύ δύσκολης προσαρμογής του ξανά στην γη και σε συνθήκες βαρύτητας. Ακολουθεί στο επόμενο κεφάλαιο η περιγραφή των ετοιμασιών για την αποστολή στο ΔΔΣ και την μεγάλη παραμονή εκεί με τον Kelly να εξωτερικεύει κάποιες σκέψεις του Η αποστολή που έχουμε αναλάβει ο Μίσα κι εγώ να περάσουμε έναν ολόκληρο χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό δεν έχει επαναληφθεί. Οι κλασικές αποστολές διαρκούν συνήθως πέντε με έξι μήνες, επομένως οι επιστήμονες έχουν συγκεντρώσει αρκετά δεδομένα για τις αντιδράσεις που παρουσιάζει ο ανθρώπινος οργανισμός σ’ αυτό το χρονικό διάστημα. Οι επιπτώσεις όμως είναι άγνωστες πέρα από τον έκτο μήνα. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινώνονται ξαφνικά στους εννιά μήνες, για παράδειγμα ή αντιθέτως να εξισορροπούν. Κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει και υπάρχει ένας τρόπο να το ανακαλύψουμε.
Κατόπιν γίνεται αναφορά στην παιδική του ηλικία, στις γονείς του και τι τον επηρέασε να γίνει πιλότος της Αεροπορίας του Πολεμικού Ναυτικού, στην φοίτηση του και στις πρώτες πτήσεις με εκπαιδευτικά αεροπλάνα, στην μετάθεση του σε μοίρα μαχητικών αεροπλάνων, στην αίτηση για να γίνει αστροναύτης, στις συνεντεύξεις και την διαδικασία επιλογής του, στην πρώτη αποστολή στο διάστημα με διαστημικό λεωφορείο. Τα κεφάλαια που αναφέρονται στην προετοιμασία και στην πραγματοποίηση του ταξιδιού στον ΔΔΣ είναι και τα πιο συναρπαστικά. Έτσι διαβάζουμε για την εκτόξευση και το ταξίδι στον ΔΔΣ, την υποδοχή σ΄ αυτόν από τους αστροναύτες που βρίσκονται ήδη εκεί, την πρώτη νύχτα, την ιδιαίτερη και δύσκολη καθημερινότητα χιλιάδες χιλιόμετρα από τη γη, την πανέμορφη θέα της από εκεί, τους επικίνδυνους περιπάτους έξω από το ΔΔΣ. Οι αναφορές σε προσωπικά γεγονότα και κυρίως στην έλλειψη των παιδιών και της συντρόφου του Kelly δίνει έναν ακόμη πιο προσωπικό τόνο στην αφήγηση του, ενώ από τα πιο χιουμοριστικά γεγονότα είναι όταν ντύνεται γορίλας εντός του ΔΔΣ και κυνηγάει τον συνάδελφό του, καταγράφοντας το σε video (μπορείτε να το αναζητήσετε στο youtube με τις λέξεις a gorilla in space).
H Αντοχή είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με τεράστιο ενδιαφέρον, προκαλώντας δέος για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος. Η ανάγνωση του σε μεταφέρει στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, βρίσκεσαι εικονικά στο ΔΔΣ και συμμερίζεσαι την ανάγκη του ανθρώπου να αγγίξει τα όρια του και να τα ξεπεράσει. Το βιβλίο συνοδεύεται από απαραίτητο φωτογραφικό υλικό.

Μετάφραση: Στέλλα Τσικρικά
Εκδόσεις: Ροπή, 2018

Πρώτη δημοσιεύση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.