James R. Hansen – Πρώτος άνθρωπος: η ζωή του Νιλ Ο. Αρμστρονγκ

Το 1865, ο σπουδαίος Ιούλιος Βερν δημοσίευσε το προφητικό του έργο Από τη Γη στη Σελήνη, όπου τρείς εξερευνητές εισέρχονται σε μια τεράστια οβίδα και με τη βοήθεια ενός κανονιού προσπαθούν να φτάσουν στη Σελήνη για να την εξερευνήσουν. Έναν αιώνα σχεδόν μετά και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 1969, ότι είχε φανταστεί ο Γάλλος συγγραφέας, γίνεται πραγματικότητα όταν ο Αμερικανός αστροναύτης Νίλ Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη και έτσι γίνεται ο άνθρωπος που κατέχει για πάντα αυτό τον τίτλο και ο οποίος θα στιγματίσει τη ζωή του. Με την ζωή του Άρμστρονγκ καταπιάνεται το ογκώδες βιβλίο του James Hansen, το οποίο έγινε πραγματικότητα έπειτα από τρία χρόνια επιμονής του συγγραφέα και πενήντα πέντε ώρες συνεντεύξεων και σίγουρα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την προσπάθεια του ανθρώπου να κατακτήσει την Σελήνη, όσο και γιατί ο βίος του Άρμστρονγκ ήταν συναρπαστικός και πάντα συνδεδεμένος με τα όρια και τις αντοχές του ανθρώπου.
Ξεκινώντας την βιογραφία του ο Hansen, κάνει αναφορά στο γενεαλογικό δέντρο του  Άρμστρονγκ, στα σχολικά του χρόνια, στις συχνές μετακινήσεις λόγω της εργασίας του πατέρα του. Ακολουθούν τα μαθήματα χειρισμού αεροσκαφών, στην ηλικία των 16 ετών, οι σπουδές και η στρατιωτική του θητεία, το πτυχίο αεροναυπηγικής, οι απογειώσεις και προσγειώσεις σε αεροπλανοφόρο και οι ετοιμασίες για την συμμετοχή του στον πόλεμο της Κορέας, όπου συμμετέχει και παρ’ ολίγον να χάσει την ζωή του. Κατόπιν γίνεται αναφορά στην εργασία του πάνω στην αεροναυπηγική έρευνα και στην απώλεια της δίχρονης κόρης του, που τον στιγμάτισε, στην υποβολή της αίτησης για να γίνει αστροναύτης, στην ιδιαιτέρως απαιτητική εκπαίδευση πριν την πρώτη του αποστολή με το Gemini VIII, η οποία παρ’ ολίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Η περίοδος αυτή στιγματίζεται από τους θανάτους πολλών φίλων του με τον ίδιο να δηλώνει όλη η ενήλικη ζωή μου σημαδεύτηκε από θανάτους φίλων.
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία όμως της βιογραφίας είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την ιστορική πτήση του Apollo 11∙ αυτά που προηγήθηκαν όπως το παρασκήνιο για το ποιος από τους Μάικλ Κόλινς, Μπαζ Όλντριν και Νίλ Άρμστρονγκ θα έκανε το πρώτο βήμα ανθρώπου στη Σελήνη, τις συνεντεύξεις πριν την εκτόξευση, την διαδικασία της εκτόξευσης, το ταξίδι και τη προσέγγιση της Σελήνης, την προσσελήνωση και τα λόγια του Άρμστρονγκ Χιούστον, εδώ βάση Ηρεμίας. Το Eagle προσσεληνώθηκε, καθώς και τις αντιδράσεις του κόσμου που ήταν συνδεδεμένοι με τους τηλεοπτικούς τους δέκτες και παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των τριών αστροναυτών. Τη στιγμή που η ανθρωπότητα συνειδητοποίησε ότι η προσσελήνωση είχε επιτευχθεί με ασφάλεια –ο Κρονκάιτ αναφώνησε κατά τη ζωντανή σύνδεση: “Απίστευτο! Άνθρωποι στη Σελήνη!” επικράτησαν πανηγυρισμοί. Όπως και ο Κρονκάιτ, οι άνθρωποι σ’ ολόκληρο τον κόσμο ένιωσαν μια φοβερή συναισθηματική ανακούφιση. Έμειναν αποσβολωμένοι ή ξέσπασαν σε ξέφρενα χειροκροτήματα. Δάκρυα χαράς έτρεχαν στα μάγουλα τους. Φώναζαν, ούρλιαζαν, ζητωκραύγαζαν και πανηγύριζαν. Αντάλλαζαν χειραψίες και αγκαλιάζονταν, τσούγκριζαν τα ποτήρια τους ή έκαναν κάποια πρόποση. Οι πιστοί έκαναν προσευχές.  Κατόπιν της επιτυχημένης προσσελήνωσης ο Νιλ Άρμστρονγκ κάνει το πρώτο του βήμα στη Σελήνη ξεστομίζοντας την φράση που έμεινε στην ιστορία Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα στην ανθρωπότητα.
Στα τελευταία κεφάλαια της βιογραφίας διαβάζουμε για την επιστροφή του πληρώματος του Apollo 11 στη Γη, την ενθουσιώδη υποδοχή από την αμερικανική ηγεσία και όλη την υφήλιο, ενώ κατόπιν γίνεται αναφορά στην προσωπική ζωή του Νιλ Άρμστρονγκ έως τον θάνατο του, το διαζύγιο από την πρώτη του γυναίκα, την συμμετοχή του σε πολλά ΔΣ εταιρειών, τα εξερευνητικά ταξίδια που συμμετείχε, τα τιμητικά βραβεία και τις διακρίσεις που έλαβε.
Ο Πρώτος άνθρωπος είναι ένα βιβλίο που μας καλεί να ρίξουμε μια εξαντλητική ματιά στη ζωή του πρώτου ανθρώπου που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, βασιζόμενο στην έρευνα και στο πλούτο πληροφοριών, που θεωρώ ότι αν δεν ήταν τόσο εξαντλητικές, σε σημείο να κουράζουν τον αναγνώστη, θα είχαν συμβάλει σε μια πολύ καλή βιογραφία.

Μετάφραση: Μαριάννα Τσάτσου
Εκδόσεις: Ροπή, 2018

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.