Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης – Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: μυθιστορηματική βιογραφία

Συναρτήσεις πραγματικών και μιγαδικών μεταβλητών, θεωρία συνόλου, θερμοδυναμική, θεωρία της σχετικότητας, φυσική και αρχαιολογία είναι μόνο ορισμένοι από τους τομείς που διακρίθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ένας από τους πιο διαπρεπείς ‘Έλληνες επιστήμονες, που άρχισε να γίνεται πιο γνωστός στην πλατιά μάζα από το 1990 και έπειτα.
Με την πολυσχιδή προσωπικότητα και το βίο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή καταπιάνεται η ομώνυμη μυθιστορηματική βιογραφία του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, η οποία με τρόπο απλό, με λόγο που ρέει και ζωντανή αφήγηση μας συστήνει με τον καλύτερο τρόπο τον εμβληματικό αυτό επιστήμονα.
Το ξετύλιγμα της ζωής του, έχει ως αφετηρία την γέννηση του το 1873 και τον ερχομό κατόπιν της αδελφής του, ενώ ο θάνατος τόσο της μητέρας του, όσο και της γιαγιάς του είναι γεγονότα που θα στιγματίσουν την παιδική του ηλικία. Επόμενος σταθμός, τα μαθητικά του χρόνια, όπου λαμβάνει τα πρώτα βραβεία σε μαθητικούς μαθηματικούς διαγωνισμούς και η αναζήτηση εργασίας που θα τον οδηγήσει στην Αίγυπτο και πιο συγκεκριμένα στο φράγμα του Ασουάν και Ασιούτ, όπου εργάζεται και από εκεί διαβάζουμε τις εντυπώσεις του. Κατόπιν μεταβαίνει στο Μόναχο για σπουδές, παντρεύεται και έρχονται στο κόσμο τα παιδιά του. Σημαντική είναι η γνωριμία του με τον Άλμπερτ Αινστάιν, ενώ ο Ελευθέριος Βενιζέλος του ζητάει να συμβάλει στην δημιουργία ελληνικού πανεπιστημίου στην Σμύρνη και σπεύδει εκεί γι’ αυτό, αλλά η μικρασιατική καταστροφή, αφήνει ημιτελές το εγχείρημα. Επανέρχεται στο Μόναχο για να διδάξει και κατόπιν μεταβαίνει στην Αμερική για τον ίδιο λόγο, όπου θα συναντήσει τον Αινσταίν. Η άνοδος του Χίτλερ δυσκολεύει την ζωή του Καραθεοδωρή και της οικογένειας του στην ναζιστική Γερμανία, ενώ εξιστορείται η προσπάθεια επιβίωσης του εν μέσω Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το βιβλίο του Ιντζέμπελη καταφέρνει με τον καλύτερο τρόπο να μας συστήσει τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή και θα μπορούσε να είναι το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα σε όποιον το επιθυμεί. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό που μεγαλώνει την αναγνωστική απόλαυση και πλούσια επιστολογραφία από και προς τον Καραθεοδωρή, που κάνει πιο άρτιο το τελικό αποτέλεσμα και μαρτυρά την αξιοζήλευτη έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας.

Εκδόσεις: Μένανδρος, 2019

Πρώτη δημοσίευση: diapolitismos.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.