Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης – Το χιόνι των Αγράφων

Με την θεματική του ελληνικού εμφύλιου έχουν καταπιαστεί σπουδαίοι Έλληνες λογοτέχνες, με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπως το εμβληματικό Κιβώτιο του Άρη Αλεξάνδρου. Με την ίδια θεματική επιλέγει να καταπιαστεί ο Παναγιώτης Χατζημωυσιάδης  στο νέο του και πολύ φιλόδοξο βιβλίο, που φέρει τον τίτλο Το χιόνι των Αγράφων και το οποίο είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα με έξι ιστορίες, που πυρήνας όλων είναι η πορεία της Ταξιαρχίας Aόπλων Ρούμελης, τον Φεβρουάριο του 1948 και οι σχεδόν σαράντα μέρες αυτής, προς ενίσχυση των δυνάμεων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

Στις έξι μικρές ιστορίες του μυθιστορήματος, θα συναντήσουμε, απλούς καθημερινούς ανθρώπους, δίχως ωραιοποιήσεις και δίχως ηρωικές κορώνες. Ο καθένας μας αφηγείται την ιστορία του, σ’ αυτή την καταδικασμένη πορεία προς τον θάνατο. Την ατέλειωτη πεζοπορία στα βουνά και στους κάμπους της Μακεδονίας, χωρίς τροφή, σχεδόν ξυπόλητοι, για κάποια ιδανικά που προδόθηκαν εκ των έσω. Στο χιόνι των Αγράφων, δίνεται φωνή σε ανθρώπους που βρίσκονταν στο περιθώριο της ιστορίας, να δηλώσουν τις δικές τους αλήθειες από την δικιά τους οπτική, που είναι αμόλυντη από συμφέροντα.  

Η γραφή του Χατζυμωυσιάδη έχει λυρικές προεκτάσεις όταν περιγράφει την φύση της μακεδονικής γης, ενώ είναι απόλυτα ρεαλιστική στις σκληρές σκηνές όπου οι επίστρατοι παλεύουν να επιβιώσουν αντιμέτωποι με το κρύο, το χιόνι, την πείνα και εν τέλει τον θάνατο που καραδοκεί.

Το χιόνι των Αγράφων, είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα που δεν θα αφήσει ασυγκίνητο τον αναγνώστη. Το τελικό αποτέλεσμα, δικαιώνει τον συγγραφέα του που επέλεξε το φιλόδοξο είδος του σπονδυλωτού μυθιστορήματος για να ξετυλίξει τις παράλληλες ιστορίες, έχοντας όμως στη λογοτεχνική του φαρέτρα, εξαιρετικές λογοτεχνικές τεχνικές.

Εκδόσεις: Κίχλη, 2021

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.