Ορέστης Μανούσος, Νίκος Παγώνης – 1453

9789603066743Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου του 1453 υπήρξε ένα σημαντικότατο ιστορικό γεγονός από πολλές πλευρές για τους Έλληνες. Το πρώτο λοιπόν ελληνικό graphicnovelπου εκδόθηκε συμβολικά στις 29 Μαΐου του 2008 ασχολείται θεματολογικά με αυτή την αποφράδα χρονολογία.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ποιοτικότατο εικονογραφημένο μυθιστόρημα και την ιστορία του Νικηφόρου Καλλέργη, ενός νεαρού τοξότη από την Βενετοκρατούμενη Κρήτη που εντάσσετε εθελοντής στη δύναμη των Κρητών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πολιορκημένη για μέρες Πόλη από τους Οθωμανούς. Το σενάριο του Ορέστη Μανούσου είναι πολύ προσεγμένο, έτσι ώστε να συμβαδίζει ιστορικά με τα γεγονότα σε τέτοιο βαθμό λεπτομέρειας που ακόμα και οι ιαχές των αντιμαχόμενων μερών είναι σύμφωνες με τα ιστορικά αρχεία. Παράλληλα και πολύ ουσιαστικά λειτουργεί η εικονογράφηση του Νίκου Παγώνη που ζωντανεύει με παραστατικό τρόπο τόσο το «στόρυ», όσο και την πολιορκία και τις μάχες που προηγήθηκαν της Άλωσης. Η δουλειά που έχει γίνει είναι τόσο προσεγμένη, που περιλαμβάνει ένα χάρτη της Κωνσταντινούπολης όπως ήταν την εποχή εκείνη, ενώ έχει δοθεί η πρέπουσα προσοχή τόσο στην αναπαράσταση του ρουχισμού των στρατιωτών και των κατοίκων, όσο και της παραμικρής λεπτομέρειας που έχει η εξιστόρηση. Πραγματικά μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια με μια ιστορία που συναρπάζει, συγκινεί και ελπίζω να βρει πολλούς υποστηρικτές γιατί το αξίζει.  

Εκδόσεις: Anubis, 2008 

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.