Kanellos Cob – «Ο ζητιάνος» του Ανδρέα Καρκαβίτσα

Ο Ζητιάνος, το εμβληματικό έργο του Ανδρέα Καρκαβίτσα που δημοσιεύτηκε σε βιβλίο το 1897, αποτελεί ένα από τα πιο κλασικά κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, διαβάστηκε από γενιές αναγνωστών και αποτέλεσε έμπνευση για πολλούς Έλληνες συγγραφείς κατόπιν. Αξιομνημόνευτος χαρακτήρας είναι ο Τζιριτόκωστας, ο ήρωας της ιστορίας, ένας στυγνός εκμεταλλευτής των ανθρώπων που συναντάει στην πορεία του, με μοναδική του έγνοια, τον προσωπικό του πλουτισμό. Η δράση της ιστορίας εντοπίζεται στο χωριό Νυχτερέμι, στις εκβολές του Πηνείου, εκεί όπου οι κάτοικοι έρμαια της φτώχειας, των προλήψεων και των δεισιδαιμονιών τους θα βρεθούν στο πέρασμα του Τζιριτόκωστα, να οδηγούνται σε ολέθρια κατάληξη.

Το βιβλίο του Καρκαβίτσα, αν και έχουν περάσει γύρω στα 120 χρόνια από την δημοσίευση του, αποτελεί ένα επίκαιρο ανάγνωσμα. Υπάρχουν παραλληλισμοί με την νεοελληνική πραγματικότητα και θέματα που συναντάμε ακόμη, όπως ο χρηματισμός των κρατικών υπαλλήλων, η θρησκοληψία, οι δεισιδαιμονίες και οι προκαταλήψεις, η γυναικεία εκμετάλλευση.  

Το κλασικό αυτό κείμενο λοιπόν, επέλεξαν οι εκδόσεις Polaris και οι συνεργάτες τους για να αποτελέσει το τρίτο graphic novel της σειράς «Η Νεοελληνική λογοτεχνία σε Γκράφικ Νόβελ». Είχαν προηγηθεί ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου και τα Μυστικά του Βάλτου της Πηνελόπη Δέλτα, για τα οποία αναφερθήκαμε εκτενώς σε προηγούμενες βιβλιοπαρουσιάσεις. Ο πήχης της ποιότητας παραμένει ψηλά και σ’ αυτό το βιβλίο της σειράς, που έχει αποκτήσει πιστούς αναγνώστες και υποστηρικτές.

Στον Ζητιάνο αναλαμβάνει το σενάριο και την εικονογράφηση ο Kanellos Cob, ενώ στη επιμέλεια σεναρίου και εικονογράφησης θα συναντήσουμε τον Γιάννη Ράγκο και τον Γιώργο Γούση αντίστοιχα. Συντελεστές που τρέχουν αυτή την εξαιρετική σειρά και απ’ ότι φαίνεται το κάνουν με πολύ υψηλές προδιαγραφές.

Ο ταλαντούχος Kanellos Cob (Κανέλλος Μπίτσικας) είναι κομίστας και εικονογράφος, ασχολείται με τοιχογραφίες και εξώφυλλά δίσκων και αναλαμβάνοντας ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως αυτό της μεταφοράς του Ζητιάνου σε κόμικ, βάζοντας γενναιόδωρα  το μεράκι και την  μαεστρία του, με αποτέλεσμα, η όλη έκδοση να σαγηνεύει. Τα σχέδια του κομίτσα είναι απίστευτα ζωντανά, με εξαιρετική παραστατικότητα. Τα χρώματα τονίζουν όπου πρέπει τις περιγραφές ή αντίστοιχα δίνουν την πρέπουσα μουντάδα στις σκοτεινές σκηνές που αναφέρονται. Η ελληνική επαρχία των τελών του 19ου αιώνα παντρεύεται με το απόκοσμο της φαντασίας σε καρέ που αποτελούν τέρψη των οφθαλμών. Όσον αφορά την γλώσσα, που χρησιμοποιήθηκε στο κείμενο της διασκευής, αυτή προσεγγίζει με απόλυτο σεβασμό την γλώσσα του Καρκαβίτσα, που συνδύαζε τη δημοτική με το λαϊκό ιδίωμα της περιοχής, ενώ υπάρχει όπου χρειάζεται ο απαραίτητος υπομνηματισμός λέξεων, άγνωστων για τον σημερινό αναγνώστη. Εν τέλει το συνολικό αποτέλεσμα, -που μπορεί να διήρκησε σχεδόν δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του- με το πάντρεμα εικόνας και λόγου είναι αρμονικό και θαυμάσιο και δικαιώνει θεωρώ σε απόλυτο βαθμό τον κόπο του δημιουργού και τις σκέψεις των επιμελητών και εμπνευστών της σειράς.  

Εκδόσεις: Polaris, 2019

Πρώτη δημοσίευση: diastixo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.